PAHUUDEN ANATOMIA

Kotimainen rikos podcast
Kuuntele Spotifyssä

Jakso 43

Judah Morgan

Toivejakso

Judah Morgan

Tilaa maksullinen sisältö

Haluatko rajattoman pääsyn tähän ja muihin maksullisiin jaksoihin Spotifyssä? Osoita tukesi liittymällä tilaajaksi hintaan 0,99€/kk.

21-vuotias Mary Elizabeth Yoder ja 23-vuotias Alan Dale Morgan tapasivat toisensa vuonna 2016. Miehen väkivaltainen tausta ja rikosrekisteri eivät Maryn harkintaan vaikuttaneet ja nainen tulikin raskaaksi miltei välittömästi parin alettua seurustella keskenään. Heidän ensimmäinen yhteinen lapsensa, Judah Morgan, syntyikin seuraavana vuonna 17. kesäkuuta 2017. Poika oli itseasiassa Maryn toinen lapsi, sillä naisella oli jo edellisestä suhteestaan 3-vuotias poika, joka oli jäänyt äitinsä hoidettavaksi.

Judahin synnyttyä pienen pojan verestä löydettiin suuria määriä THC:tä välinpitämättömän äidin jatkettua kannabiksen käyttöä läpi koko raskautensa. Lastensuojeluviranomaiset olivatkin olleet tiivis osa kaksikon huumeiden ja alkoholin värittämää elämää jo hyvän aikaa, sillä viranomaiset olivat vastaanottaneet useita ilmoituksia Maryn esikoiseen liittyvistä laiminlyönneistä. Vastasyntynyt Judah otettiinkin huostaan jo sairaalassa heti tämän synnyttyä ja sijoitettiin Maryn sisarpuolen Jenna Hullettin ja tämän perheen luokse sukulaishoitoon. Samalla myös Judahin kolmevuotias isoveli sijoitettiin niin ikään äidin isovanhempien Katherine ja Eric Yoderin luokse asumaan.

Judah Morgan otetaan huostaan

Jennalla ja hänen miehellään Phil Hullettilla oli jo entuudestaan kolme täysi-ikäistä lasta, mutta Jenna tunsi sydämessään voivansa tarjota Judahille vakaan ja rakastavan kodin, jossa poika voisi elää ja kasvaa turvallisesti. Perhe kiintyikin pieneen suloiseen poikaan nopeasti ja kasvatti tätä kuin omanaan. Myös Judah itse oli silminnähden onnellinen uuden perheensä keskipisteenä ja suhtautui sijaisvanhempiinsa kaikella rakkaudella kutsuen näitä äidikseen ja isäkseen.

Judah Morgan ja Jenna Hullet
Judah Morgan ja Jenna Hullet

Biologisen äitinsä raskaudenaikaisesta kannabiksen ja alkoholin käytöstä huolimatta Judah kehittyi normaalisti, osittain jopa ikäisiään nopeammin. Älykäs nuori pienokainen kävi jo kahden vuoden ikäisenä potalla ja hänen sijaisäitinsä Jenna olikin äärettömän ylpeä nuoren poikansa suurista saavutuksista.

Judah vietti elämänsä ensimmäiset vajaat neljä vuotta sukulaissijoituksessa, joten käytännössä Jenna Hullettin ja hänen perheensä elämä ja rutiinit olivat kaikki mitä pieni poika tunsi. Judah olikin vuosien aikana juurtunut yhä tärkeämmäksi osaksi perheen arkea ja sijaisvanhempien suurin toive olikin saada pojan huoltajuus lopulta kokonaan itselleen. Vuosien aikana lastensuojelun ja perheen välillä käydyissä keskusteluissa Jennalle vakuutettiinkin yhä uudelleen, että perhe tulisi lopulta saamaan pojan huoltajuuden, jolloin Jenna ja Phil voisivat adoptoida Judahin virallisesti.

Vierailut biologisten vanhempien luona

Sukulaissijoituksessa vietetty aika sisälsi kuitenkin myös velvollisuuksia biologisia vanhempia kohtaan, sillä lastensuojelu oli määrännyt pojalle säännöllisiä kotikäyntejä tämän äidin Mary Yoderin ja isän Alan Morganin luona. Pieni poika oli toistuvasti silminnähden ahdistunut sovituista vierailuista ja itkuinen Judah takertuikin joka ikinen kerta kaikin voimin ainoaan turvaansa Jennaan, kunnes poika jouduttiin erottamaan sijaisäidistään väkisin. Järkyttynyt Jenna saattoi kerta toisensa jälkeen vain seurata avuttomana vierestä, kuinka pieni poika talutettiin tiellä odottavan auton takapenkille ja kuljetettiin sitten noin 50 km päähän La Porten kaupunkiin biologisten vanhempiensa luokse.

Judah Morganin asuessa sukulaissijoituksessa Jennan perheen luona, pojan biologinen äiti Mary Yoder, oli synnyttänyt vielä kaksi lasta – ensimmäisen lokakuussa 2019 ja jälkimmäisen noin vuotta myöhemmin, syyskuussa 2020. Kaiken lisäksi lastensuojelu oli määrännyt Judahin vanhemman veljen sijoitettavaksi takaisin biologisten vanhempiensa luokse vuonna 2020, joten Judahin vierailujen aikana talossa oli nyt hänen itsensä lisäksi myös kolme muuta alaikäistä lasta.

Edes sisarusten läsnäolo ei kuitenkaan saanut pientä poikaa tuntemaan oloaan turvalliseksi vierailujensa aikana. Pienokaisen ahdinko oli tietenkin täysin ymmärrettävää, sillä neljä vuotta sukulaissijoituksessa viettäneellä pojalla ei ollut minkäänlaista suhdetta biologisiin vanhempiinsa tai sisaruksiinsa. Myöhemmin tapaamisten jatkuessa tilanne vain paheni entisestään, sillä Judah kertoi Jennalle alkaneensa pelkäämään vierailuja Maryn ja Alanin luona ja avautui tälle talossa tapahtuneista asioista. Poika kertoi, miten Alan satutti häntä toistuvasti vierailujensa aikana ja oli mm. potkaissut hänen 3 vuotta vanhemman isoveljensä alas kellarin portaita.

Jennan lastensuojelulle tekemistä ilmoituksista ja pienen pojan biologisia vanhempiaan kohtaan yhä kasvavasta pelosta huolimatta, viranomaiset päättivät pidentää tapaamisjaksojen pituutta, jolloin Mary ja Alan saattoivat pitää poikansa luonaan jopa yön yli kestävillä vierailuilla. Judah alkoikin välittömästi yövierailujen alettua oireilla yhä voimakkaammin, kun aiemmin potalla tarpeensa tehneelle pojalle alkoi käymään toistuvia öisiä vahinkoja.

Tapahtumia vierestä seuranneelle Jennalle oli itsestään selvää, että Judah sisaruksineen olisi pitänyt välittömästi poistaa biologisten vanhempiensa luota, mutta sijaisäidin mukaan piirikunnan lastensuojelu yksinkertaisesti vain jätti asiansa hoitamatta. Piirikunnan aluepäällikkö oli itseasiassa kahteen eri otteeseen kertonut Jennalle lastensuojelun aikovan hakea Judahin biologisten vanhempien oikeuksien lakkauttamista, mutta lupauksista huolimatta näin ei koskaan toimittu.

Indianassa tuomioistuin voi päättää lapsen vanhempien oikeuksien lakkauttamisesta ilman heidän suostumustaan, jos suhteen päättäminen on lapsen edun mukaista ja asiasta esitetty näyttö on riittävän vakuuttava. Näin voidaan toimia, jos vanhempi ja lapsi ovat olleet erossa vähintään kuusi kuukautta tuomioistuimen päätöksellä, tuomioistuin katsoo, ettei jälleenyhdistämispyrkimyksiä tarvita, ja lapsi on ollut perhe- ja lastensuojeluviraston valvonnassa vähintään 15 kuukautta viimeisten 22 kuukauden aikana.

Judah Morgan täytti kaikki tarvittavat kriteerit, sillä poika oli elänyt sukulaissijoituksessa jo lähes neljän vuoden ajan. Pojan epäonneksi lastensuojelu ei ollut kuitenkaan väitetyn unohduksen vuoksi jättänyt vanhempien oikeuksien lakkauttamista koskevaa hakemusta määräaikaan mennessä vuonna 2019.

Judah Morgan luovutetaan takaisin biologisille vanhemmilleen kokeilujakson ajaksi

Viranomaiset päätyivätkin dramaattiseen päätökseen huhtikuussa 2021, kun lastensuojelu päätti kaikista epäkohdista huolimatta sijoittaa neljävuotiaan Judah Morganin takaisin biologisten vanhempiensa huostaan. Kyseessä oli kuuden kuukauden mittainen kokeilujakso. Jenna ja Phil olivat syystäkin järkyttyneitä viranomaisten tekemästä päätöksestä, sillä tuomioistuin oli jättänyt huomiotta kaikki heidän esittämänsä huolet pojan ja tämän sisarusten hyvinvoinnista. Piirikunnan lastensuojelu tosin vakuutti tekevänsä säännöllisiä kotikäyntejä varmistaakseen pojan hyvinvoinnin, mutta jätti todellisuudessa tälläkin kertaa velvollisuutensa hoitamatta. Huhtikuussa tapahtunut huoltajuudensiirto jäikin viimeiseksi kerraksi, kun Jenna perheineen enää koskaan näki rakastamaansa pientä poikaa elossa.

Judah Morgan löydetään menehtyneenä

Noin puoli vuotta myöhemmin, 11. lokakuuta 2021 yöllä klo. 2.45, LaPorten piirikunnan poliisilaitos vastaanotti puhelun Mary Yoderilta, jonka mukaan hänen neljävuotias poikansa oli tajuton eikä enää hengittänyt. Huolestunut nainen kertoi pojan isän satuttaneen lastaan menetettyään malttinsa ja uskoi miehensä paenneen paikalta tämän ymmärrettyä tekonsa todelliset seuraukset.

Apulaisseriffi Michael Sweet ja paikalle hälytetty tukipartio saapuivat South Hamletissa sijainneelle asunnolle vain muutamia minuutteja ilmoituksen jälkeen klo 2.58. Viranomaiset yrittivät aluksi päästä sisälle oviin ja ikkunoihin koputtamalla, mutta tunkeutuivat hetkeä myöhemmin sisälle omatoimisesti lukitsemattoman etuoven kautta.

Murhatalo
Murhatalo

Heti ulko-ovella viranomaisia oli vastassa läpitunkeva ulosteen ja virtsan haju. Koko talo oli täyden sekasorron vallassa – vaatteita, roskia, mätänevää ruokaa ja eläinten ulostetta oli kaikkialla. Edetessään poliisit löysivät pian myös ilmoituksen kohteen, neljävuotiaan Judah Morganin, makaamassa asunnon makuuhuoneen lattialla. Pojan ruhjottu, alaston ruumis oli kääritty peiton sisälle.

Apulaisseriffi Wellsin tarkastaessa pojan elintoimintoja hän havaitsi pojan kehon ja kasvojen olevan yltä päältä mustelmien ja verenpurkaumien peittämä. Pojan eloton ruumis tuntui kylmältä, joten apulaisseriffi päätteli pojan kuolleen jo hyvän aikaa sitten ja Judah Morgan julistettiinkin kuolleeksi vajaa tunti myöhemmin klo 3.57. Toimitettuaan muut talosta löytämäänsä kolme lasta ensihoitajien tarkistettavaksi, viranomaiset eristivät alueen ja etsintäkuuluttivat perheen vanhemmat, Mary Yoderin ja Alan Morganin.

Poliisin asunnolla suorittamissa tarkemmissa tutkinnoissa selvisi yhä vain enemmän järkyttäviä yksityiskohtia. He mm. havaitsivat, että keittiössä ollut jääkaappi oli teljetty lukolla, estäen lapsia avaamasta ovea omatoimisesti. Kellarin portaiden yläpäästä viranomaiset löysivät pieneen häkkiin suljetun aliravitun koiran, joka makasi vangittuna oman ulosteensa ja virtsansa keskellä.

Poliisin laajennettua tutkimuksiaan myös kellariin löydettiin ensimmäiset viitteet vanhempien toteuttamista julmuuksista. Kylmässä ja pimeässä kellarissa ei ollut lainkaan sähköä eikä siksi myöskään ainuttakaan valonlähdettä. Hyiseltä betonilattialta löydettiin vain virtsalta haiseva pörröinen huopa, pikkulapselle tarkoitettu sotkuinen harjoituspotta, muutamia paperilautasia sekä taaperokokoiset verkkarihousut. Kellarista löydettiin myös todisteita sitomisesta, mm. koaksiaalikaapelia sekä runsaasti erimittaisia ilmastointiteipin palasia seiniltä ja eri puolilta lattiaa sekä huovan läheisyydestä löytyneeseen mustaan sukkaan tarrautuneena.

Mary Yoder ja Alan Morgan pidätetään

Alan Morganin auto paikallistettiin vielä myöhemmin saman aamun aikana noin klo 7.13 vain noin 12 kilometrin päässä rikospaikalta. Alan ja Mary otettiin kiinni vain hetki tämän jälkeen ja kaksikko kuljetettiin LaPorten piirikunnan poliisiasemalle kuulusteluja varten.

Vielä saman päivän aikana suoritetuissa kuulusteluissa Mary antoi tapahtumista useita raskauttavia lausuntoja. Hän kuitenkin vähätteli omaa osuuttaan yrittäen vierittää kaiken vastuun tapahtumista miehensä Alan Morganin harteille, väittäen pelänneensä kumppaninsa kostoa eikä siksi ollut puuttunut tämän kuukausia jatkuneisiin pahoinpitelyihin.

Kuulustelut alkavat

Mary kertoi yksityiskohtaisesti viranomaisille järkyttävistä tapahtumista ja väkivallasta, jota kaikki perheen lapset, mutta aivan erityisesti 4-vuotias Judah oli joutunut kokemaan. Hänen mukaansa Judah oli mm. pakotettu yksinään kylmään kellariin rangaistukseksi, koska poika ei muiden lasten tapaan osannut tehdä tarpeitaan potalla. Kellarissa Alan oli sitonut pienen alastoman pojan ilmastointiteipillä, pahoinpidellyt tätä julmasti ja jättänyt avuttoman pojan sitten yksin pimeän keskelle, jopa tuntikausien ajaksi ilman ruokaa.

Vaikka Mary kielsikin koskaan kurittaneensa omaa poikaansa, hän myönsi viranomaisille, ettei toisaalta myöskään koskaan tehnyt mitään estääkseen miestään pahoinpitelemästä Judahia. Hän kertoi, että jos poika oli kieltäytynyt palaamasta kellariin vapaaehtoisesti, Alan oli tarttunut poikaa kaulasta ja kantanut tämän väkisin alas portaita.

Maryn mukaan Judah vangittiin kellariin jopa kolme kertaa viikossa, muttei osannut kertoa rangaistuksien pituuksille tarkkaa kestoa. Hän kuitenkin kertoi, että toisinaan Judah oli virunut pimeyden keskellä jopa muutamia päiviä kerrallaan, ennen kuin hän sai palata takaisin ylös ja liittyä muun perheen seuraan. Viranomaiset eivät kuitenkaan kyenneet selvittämään varmuudella, kuinka pitkään rangaistuskäytäntöä oli lopulta harjoitettu.

Judahin vanhempi veli kertoi viranomaisille kuitenkin täysin erilaisen version äidistään ja talon seinien sisällä tapahtuneista julmuuksista. Pojan mukaan hän oli nähnyt äitinsä ja isänsä pakottaneen alastoman Judahin kellariin useita kertoja sekä yhdessä että erikseen. Hän kertoi myös nähneensä isänsä hakkaavan Judahia käsillään, pojan ollessa sidottuna ranteistaan ja nilkoistaan ilmastointiteipillä. Kädet oli hänen mukaansa useimmiten pakotettu pojan selän taakse.

On kuitenkin totta, että Mary ei ollut suoraan vastuussa pojan kuolemasta tai edes paikalla kotonaan kohtalokkaana tapahtumailtana. Hän oli nähnyt Judahin itseasiassa viimeisen kerran päivää ennen pojan kuolemaa, lauantaina 9. lokakuuta, lähdettyään sairaalaan synnyttämään viidettä lastaan. Judah oli tuolloin jäänyt häneen mukaansa yksin kellariin isänsä vastuulle.

Judah oli viettänyt koko lauantaipäivän ja tulevan yönsä yksin kylmässä ja pimeässä kellarissa. Hän ei ollut päässyt muiden seuraan enää edes seuraavana päivänä, kun hänen isänsä Alan oli juhlinut talossa veljensä Jessen ja muiden lastensa kanssa syntymäpäiviä. Veljelleen Alan oli selittänyt vieneensä Judahin hoitoon erään ystävänsä luokse äidin lähdettyä sairaalaan synnyttämään, koska neljän lapsen hoitaminen yksin olisi ollut hänelle liian iso taakka.

Talosta löydetty valvontakameramateriaali paljastaa kauheudet

Viranomaiset saivat lisää järkyttäviä tapahtumia tukevia todisteita löydettyään taloon asennetut valvontakamerat ja niille tallentuneen materiaalin. Videotallenteet paljastivat osan pojan kokemasta järkyttävästä kohtelusta, mukaan lukien viimeinen yö, jolloin Judah menehtyi lopulta saamiinsa vammoihin.

Videomateriaali paljasti mm. miten Alan oli potkinut ja iskenyt nyrkeillään toistuvasti pientä poikaa, kannatellut tätä kädellään kaulasta, heitellyt ja painanut pojan vasten seinää ja lattiaa. Monet tallenteista todistivat, miten Mary oli seurannut tapahtumia vierestä yrittämättä mitenkään puuttua poikansa julmaan kohteluun. Valvontakameran tallentamalta videolta näkyi myös, miten vain viisi päivää ennen Judahin kuolemaa Mary oli heittänyt poikansa lattialle ja potkinut sen jälkeen avuttomana makaavaa uhriaan toistuvasti keskivartaloon.

Judah Morganin ruumiinavaus toteutettiin kaksi päivää ruumiin löytymisen jälkeen, tiistaina 12. lokakuuta. Patologi John Fexcon mukaan uhri oli kuollut päähän kohdistuneen tylpän iskun seurauksena, aiheuttaen massiivisen kallon sisäisen verenvuodon. Pojan kehosta löytyi useita eriasteisia mustelmia ja ruhjeita, jonka lisäksi ruumis oli ikäisekseen erittäin alipainoinen – lääkärin mukaan oli ilmeistä, että Allan ja Mary olivat pitäneet poikaansa nälässä vähintään 4 kuukauden ajan ennen hänen kuolemaansa.

Tuomiot

Alan Morgania syytettiin oikeudessa ensimmäisen asteen murhasta, viidestä lapsen hyvinvointiin kohdistuvasta laiminlyönnistä, eläinsuojelurikoksesta sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Hän tunnustikin lopulta syyllisyytensä esitettyihin rikoksiin, joista hänet tuomittiin 70 vuoden vankeuteen ja voi hakea ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan lokakuussa 2073 ollessaan 80-vuotias.

Alan Morgan
Alan Morgan

Mary Yoder tunnusti niin ikään syyllistyneensä useisiin rikoksiin, mukaan lukien huollettavan kuolemaan johtaneen laiminlyönnin sekä vähäisempään syytteeseen liittyvän huollettavan laiminlyönnin. Rikoksistaan Mary tuomittiin 42 vuoden vankeuteen.

Mary Yoder
Mary Yoder

Lastensuojelussa havaitut puutteet ja väärinkäytökset

Oikeudenkäynnin aikana myös lastensuojelun toiminnasta paljastui useita huolestuttavia puutteita ja väärinkäytöksiä. Kävi ilmi, ettei Judahin tilannetta ollut tarkastettu kertaakaan sen jälkeen, kun pieni poika oli sijoitettu hänen biologisten vanhempiensa luokse. Judah Morganin kuoleman jälkeen Indianan lastensuojeluvirasto kohtasikin merkittäviä seuraamuksia – useita työntekijöitä vastaan käytiin oikeutta liittovaltion nostamissa kanteissa, joissa heitä syytettiin väärin hoidetuista tutkimuksista ja sukulaisten huolenaiheiden vähättelystä.

Oikeudenkäynnissä työntekijät ja entinen osaston johtaja Michelle Goebel vastasivat syytteisiin, joiden mukaan he tiesivät Judah Morganin olleen vaarassa, mutta eivät ryhtyneet riittäviin toimenpiteisiin suojellakseen poikaa tai hänen sisaruksiaan arvaamattomilta vanhemmiltaan. Toiminnan puutteet johtivat lopulta myös lisäsyytteisiin, joiden mukaan lastensuojelun väitettiin tahallisesti hävittäneen dokumentteja ja käsitelleen tapausta huolimattomasti.

Lisäksi oikeus totesi lastensuojeluviraston rikkoneen tuomioistuimen aiempaa määräystä, joka velvoitti osaston toimittamaan asiakirjoja Judah Morganin tapaukseen liittyen. Lukuisista syytteistä ja paljastuneista väärinkäytöksistä huolimatta merkittäviä oikeudellisia tuomioita tai sanktioita ei kuitenkaan koskaan langetettu.

Lainsäädännölliset muutokset ja parannukset

Judah Morganin traaginen kuolema johti kuitenkin useisiin lainsäädännöllisiin ja toiminnallisiin muutoksiin Indianassa, kun tapauksen seurauksena otettiin käyttöön useita uudistuksia vastaavien tragedioiden ehkäisemiseksi. Näihin kuuluivat mm. tiukemmat valvonta- ja vastuumekanismit, tapausten dokumentointiin liittyvät määräykset, parannukset seurantaprosesseihin sijaisperheissä oleville lapsille sekä tehostettu koulutus tapausten parissa työskenteleville viranomaisille, jotta hyväksikäytön ja laiminlyöntien merkit kyettäisiin jatkossa tunnistamaan paremmin.

Merkittävin järkyttävää tapausta seurannut uudistus oli kuitenkin ns. Judahin laki, joka hyväksyttiin vuonna 2022. Asetuksen keskeisiin säännöksiin kuuluu selkeän oikeudellisen tien luominen lisensoimattomille hoitajille, kuten sukulaisille, jotta he voivat vaikuttaa merkittävästi lapsen hyvinvointia koskeviin juridisiin päätöksiin. Käytännössä laki antaa mm. lapsen hoidosta vastaaville sukulaisille mahdollisuuden estää lapsen sijoittamisen biologisten vanhempiensa luokse, jos he muodostavat uhan lapsen turvallisuudelle tai hyvinvoinnille. Uudistuksen tavoitteena on varmistaa, ettei vastaavia tragedioita tapahdu enää tulevaisuudessa, ja että haavoittuvassa asemassa olevat lapset saavat tarvitsemaansa suojelua ja tukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *