PAHUUDEN ANATOMIA

Kotimainen rikos podcast
Kuuntele Spotifyssä

Jakso 8

The toybox killer

David Parker Ray
The — Kuuntele jakso Spotifyssä

David Parker Ray syntyi 6. marraskuuta 1939 pienessä Belenin kylässä New Mexicossa. Davidilla oli myös vuotta nuorempi sisar nimeltä Peggy. Heidän isänsä Cecil Ray oli väkivaltainen alkoholisti, joka pahoinpiteli lasten äitiä Nettie Rayta toistuvasti. Eron jälkeen lapset asuivat isovanhempiensa luona, jossa heidän kasvatuksestaan vastasi kovaa kuria pitävä isoisä. Isoäidin kuoltua lapset erotettiin toisistaan ja David jäi asumaan yksin isoisänsä kanssa.

Nuori teini-ikäinen David oli epäsosiaalinen ja ujo erityisesti tyttöjen seurassa. Käytöksensä vuoksi hän joutui ikätoveriensa kiusaamaksi opiskeluaikoinaan. Epävarma ja itseään etsivä David alkoi lääkitsemään epävarmuuttaan alkoholilla ja huumeilla. Isä kävi satunnaisesti vierailemassa poikansa luona. Hän toimitti pojalleen sadomasokistista pornografiaa kuvaavia lehtiä ja David alkoi ruokkia mieltään perversseillä fantasioilla naisten raiskaamisesta, kidutuksesta ja jopa murhaamisesta.

podimo-logo.png

Koulun päätyttyä David liittyi armeijaan, jossa hänen palvelukseensa kuului työ yleismekaanikkona. Hän suoritti palveluksensa asevoimissa loppuun erinomaisin arvosanoin ja muutti asumaan New Mexicoon pieneen kaupunkiin nimeltä Truth or Consequences. Kotikaupungissaan David tienasi elantonsa toimimalla puistonvartijana ja automekaanikkona.

The toybox killer
The toybox killer — David Parker Ray

Turmeltuneet seksuaaliset mieltymykset huomioiden ei ollut yllätys, että Davidin avioelämä ei ottanut onnistuakseen. Hän oli naimisissa neljän eri naisen kanssa, mutta kaikki avioliitot jäivät lyhytikäisiksi ja päättyivät lopulta eroon. Hänellä oli avioliitoistaan kaksi tytärtä, joista nuorempi, Jesse Ray asui myöhemmin Davidin luona.

The toybox killer — Lelulaatikon synty

Neljännen kariutuneen avioliiton jälkeen David tapasi naisen nimeltä Cindy Hendy. Pari tuli välittömästi hyvin toimeen toistensa kanssa. He jakoivat keskenään samankaltaisia synkkiä mieltymyksiä ja pian tapaamisensa jälkeen 1986 kaksikko muutti yhteen. Talo sijaitsi kaupungissa nimeltä Elephant Butte, joka sijaitsi aivan New Mexicon suurimman järven tuntumassa. Vain hieman tämän jälkeen David osti 7.5 metrisen trailerin talonsa takapihalle ja aloitti vaunun kunnostamisen voidakseen toteuttaa rauhassa seksuaalisia fantasioitaan yhdessä uuden tyttöystävänsä kanssa. David käytti vaununsa varusteluun lukemattomien työtuntien lisäksi rahaa yli 100 000 dollaria. Traileri kätki sisäänsä todellisuudessa kidutuskammion, jota mies itse kutsui nimellä ”Toybox” eli ”Lelulaatikko”.

The Toybox Killer Kuuntele Spotify
The Toybox Killer — Kuuntele jakso Spotifyssä ja tilaa kanava
The Toybox Killer Kuuntele Spotify
The Toybox Killer — Kuuntele jakso Spotifyssä ja tilaa kanava

Samoihin aikoihin Davidin tytär Jesse ilmoitti isänsä epäilyttävistä toimista FBI:lle, mutta tytön kertomuksia ei otettu tosissaan. FBI haastatteli Davidia muutamaan otteeseen, muttei löytänyt viitteitä rikoksista ja lopetti tapauksen käsittelyn noin vuoden kestäneen tutkinnan jälkeen.

Maaliskuussa 1999 Cynthia Vigil, 22-vuotias prostituoitu, etsi asiakkaita parkkipaikalla Albuquerquessa New Mexicossa, kun peitetehtävissä työskennellyt poliisi lähestyi häntä. Poliisi kertoi nuorelle naiselle tämän olevan pidätetty häiriön aiheuttamisesta ja vei Cynthian autonsa takaosaan laitettuaan ensin tämän käsirautoihin. Poliisina esiintynyt mies oli todellisuudessa David Parker Ray, eikä hänellä ollut aikomustakaan suunnata poliisiasemalle. David ajoi naisen lähellä sijainneelle talolleen, jonka pihapiirissä seisoi hänen itse rakentamansa äänieristetty umpinainen traileri.

The Toybox Killer
The Toybox Killer — 7.5 metriä pitkä traileri, jossa David piti vankina, kidutti ja raiskasi uhrejaan

Sisällä vaunussa David kahlitsi naisen keskellä olevaan gynekologiseen pöytään ja lukitsi metallisen pannan tämän kaulan ympärille. Cynthia oli paniikissa ja pelkäsi henkensä puolesta. Ennen kidutuksensa alkua David toisti ​​Cynthialle itse äänittämänsä kasettinauhan. Noin 50 minuuttia kestävä tallenne oli tarkoitettu Davidin kaappaamille uhreille. Tallenteella hän kertoi vangeilleen yksityiskohtaisesti mikä heitä odotti ja millaiset seuraamukset tottelemattomuudella olisi. Hän korosti mm. tulevien toimenpiteiden aiheuttamaa kovaa kipua ja sitä, että hänen sairas harrastuksensa oli jatkunut jo useiden vuosien ajan.  

Seuraavien päivien ajan David raiskasi ja kidutti nuorta naista yhdessä rikoskumppaninsa ja tyttöystävänsä Cindy Hendyn avustuksella. Pariskunta piinasi Cynthiaa sähköiskuilla, lääketieteellisillä instrumenteilla, piiskoilla ja erilaisilla seksileluilla.

Vankeuden kolmantena päivänä Cindyn oli tarkoitus pitää Cynthiaa silmällä Davidin ollessa töissä. Cindy poistui hetkeksi toiseen huoneeseen vastatakseen puhlimeen ja jätti huolimattomuuttaan kahleiden avaimet läheiselle pöydälle.

Cynthia näki mahdollisuutensa tulleen ja onnistui siirtämään pöytää jalkansa avulla lähemmäs kunnes ylettyi avaimiin. Avattuaan lukot Cynthia syöksyi kohti ovea. Cindy huomasi vankinsa pyrkivän karkuun ja yritti estää tämän suunnitelmat. Hän heitti pöytälampun kohti naista aiheuttaen ison vertavuotavan haavan tämän päähän. Kamppailun tuoksinnassa Cynthia puukotti naista kaulaan pöydältä löytämällään jääpiikillä ja onnistui paeta ulos talosta. Hän oli täysin alasti kaulassaan vain metallinen panta.

The toybox killer — David Parker Ray pidätetään

Cynthia oli pelosta suunniltaan. Kuulemallaan äänitteellä David oli kertonut useiden lähinaapurien olevan perillä hänen pienestä salaisuudestaan, joten Cynthian oli etsittävä apua kauempaa. Hän vuosi verta, mutta adrenaliini piti naisen liikkeessä. Kauhun vallassa Cynthia juoksi katua pitkin etsien turvallisen näköistä kohdetta ja suuntasi lopulta tien varrella sijainneelle asuntovaunulle. Hän hakkasi epätoivoissaan ulko-ovea ja rukoili, että joku päästäisi hänet sisälle. Omistajat olivat hänen onnekseen kotona ja ottivat hysteerisen naisen sisälle asuntovaunun suojiin. He kietoivat alastoman naisen kylpytakin sisään ja ilmoittivat tapauksesta välittömästi viranomaisille. David Parker Ray ja Cindy Hendy pidätettiin pian ilmoituksen jälkeen.

The Toybox Killer - Gynekologinen tutkimuspöytä
The Toybox Killer — Gynekologinen tutkimuspöytä

Poliisit aloittivat tutkinnat Davidin asunnolla. Talon sisältä he löysivät runsaasti kamppailun jälkiä ja paikan, jossa Cynthiaa oli pidetty vankina. Lattialla oli kahleita, käsirautoja ja ämpäri tarpeita varten, aivan kuten Cynthia oli kuvaillutkin. Järkyttävin löytö odotti kuitenkin pihalla sijainneessa umpinaisessa trailerissa. Trailerin keskellä oli gynekologinen tutkimyspöytä. Sen yläpuolelle oli kiinnitetty iso peili, josta uhrit joutuivat katselemaan omaa kidutustaan. Vaunun sisältä löytyi lukemattomia puristimia, kirugisia välineitä, sahoja, seksileluja ja ruoskia. Viranomaiset takavarkoivat myös metallirunkoisen apuvälineen, jonka avulla uhri kyettiin immobilisoimaan kumartuneeseen asentoon raiskauksia varten. Seinät olivat täynnä yksityiskohtaisia ​​kaavioita erilaisista tekniikoista, joiden ohjeiden avulla uhreille kyettiin tuottamaan voimakasta kipua ja tuskaa. Poliisit löysivät myös useita satoja naisten korva- ja rannekoruja, jotka Davidin uskottiin anastaneen uhreiltaan voitonmerkiksi ylivertaisuudestaan.

The Toybox Killer - Kaavioita seinällä
The Toybox Killer — Kaavioita seinällä
The Toybox Killer - Kidutusvälineitä ja seksileluja
The Toybox Killer — Kidutusvälineitä ja seksileluja
The Toybox Killer - Välineitä seinällä
The Toybox Killer — Välineitä seinällä

Uutiset Davidin ja hänen tyttöystävänsä tekemistä rikoksista levisivät nopeasti ja pian poliisi sai yhteydenoton naiselta nimeltä Angelica Montano. Hän kertoi oman kaappauksensa tapahtuneen vain kuukausi ennen Cynthia Vigilin kidnappausta. David oli kiduttanut naista useita päivä, jonka jälkeen hän oli hylännyt naisen autiomaahan valtatien varteen. Angelica oli kertonut tuolloin tapahtumista poliisille, mutta syystä tai toisesta tapausta ei koskaan tutkittu.

Kidutusvälineiden lisäksi poliisi löysi Davidin talosta kymmenittäin VHS-nauhoja. Erityisesti yksi nauha kiinnitti poliisin huomion lukuunottamatta. Vuonna 1996 kuvatulta videonauhalta viranomaiset löysivät kauhistuneen naisuhrin kahlittuna gynekologiseen pöytään. Huonolaatuisella tallenteella ei näkynyt naisen kasvoja eikä hän juurikaan kyennyt liikkumaan, mutta videota tarkastellessa nauhalta pystyttiin erottamaan osittainen tatuointi uhrin oikeasta pohkeesta. Tallenne lähetettiin  FBI:lle kuvanparannukseen, jonka jälkeen optimoitu lopputulos toimitettiin medialle.

Pian kuvan julkaisun jälkeen poliisi sai yhteydenoton nuorelta naiselta. Kelly Garrett 25-vuotias perhehoitaja oli tunnistanut uniikin tatuointinsa kuvasta. Kelly oli syystäkin hämillään. Hänellä ollut aavistustakaan miksi FBI:llä oli kuva juuri hänen tatuoinnistaan.

FBI kertoi naiselle miten kuva oli päätynyt viranomaisten haltuun. Kelly ei muistanut koskaan vierailleensa Davidin kotona, mutta hän oli toistuvasti nähnyt ahdistavia painajaisia. Unissa hänet oli kahlittu pöytään ja hänen suunsa oli peitetty ilmastointiteipillä. Vasta FBI:n yhteydenoton jälkeen Kelly vihdoin ymmärsi, että painajaiset eivät olleetkaan pelkkää unta.

24. heinäkuuta 1996 Kelly oli ollut baarissa viettämässä iltaa Davidin tyttären Jesse Rayn kanssa. Tämän jälkeen naisesta ei ollut havaintoja useisiin päiviin. Tajuton Kelly löydettiin myöhemmin autiomaasta muistinsa menettäneenä. Hänen selviytymisestään huolimatta poliisit eivät päässeet asian käsittelyssä pitkälle ja tutkimukset kuivuivat kasaan. Aviomieheltään järkyttynyt Kelly ei juuri saanut tukea. Mies ei niellyt naisen tarinaa muistinmenetyksestä, vaan epäili tätä syrjähypystä ja jätti vaimonsa pian tapauksen jälkeen.

Vaikka Kelly ei muistanutkaan tapaukseen liittyviä yksityiskohtia, poliisi oli jo tehnyt kylmäävän löydön Davidin kotoa. Miehen itse äänittämän tallenteen avulla viranomaisille selvisi miksi Kellyllä ei ollut muistikuvia tapahtumista. David käytti natriumtiopentaalia ja fenobarbitaalia varmistaakseen, että uhrit eivät muistaneet tapahtumista mitään. Tallenteelta kävi myös ilmi, että David oli kiduttanut ja mahdollisesti murhannut jopa useita kymmeniä nuoria naisia. Varmuutta asiasta ei ollut, mutta syyttäjä uskoi vahvasti Davidin olevan paljon enemmän kuin vain sadistinen kiduttaja. Poliisilla oli siis halussaan mahdollisesti yksi Yhdysvaltain historian pahimmista sarjamurhaajista.

Viranomaisilla oli nyt äänitteen lisäksi tiedossaan kolme uhria, jotka voitiin yhdistää paikkaan. Murhaoikeudenkäyntiä varten syyttäjä tarvitsi kuitenkin vielä kipeästi lisää todisteita. Ilman ruumiita miestä vastaan ei olisi riittävästi näyttöä.

David ei ollut kuitenkaan ottanut huomioon avain kaikkea. Miehen tyttöystävän selkäranka murtui kuulusteluissa ja kertoi Davidin tunnustaneen hänelle ainakin 14 murhaa ja ruumiideen olinpaikat. Cindy paljasti myös kaksi muuta rikoskumppania: Davidin tytär Jesse Ray ja mies nimeltä Dennis Roy Yancy.

Dennis myönsi osallistuneensa yhden uhrin, Marie Parkerin murhaan. Hän kertoi kuristaneensa naisen kuoliaaksi, kun David oli saanut tytöstä tarpeekseen. Dennisin mukaan miehet olivat kuljettaneet kuolleen tytön syrjäiseen paikkaan aavikolla ja haudanneet ruumiin rotkoon. Puistonvartijana David tunsi seudun läpikotaisin, joten poliisi tiesi jo etukäteen ruumiin jäljittämisen olevan miltei mahdoton tehtävä. Aavikolla suoritettiin laajoja etsintöjä helikopterin ja kymmenien henkilöiden voimin, mutta mitään ei löydetty.

Ilman ruumista miestä ei voitu syyttää murhasta ja päätavoitteen murentuessa syyttäjän ensisijaiseksi tavoitteeksi muodostui saada David tuomituksi kidnappauksista, törkeästä pahoinpitelystä, seksuaalisesta väkivallasta ja salaliitosta.

Tuomari päätti, että Cynthia Vigilin, Angelica Montanon ja Kelly Garrettin tapaukset käsiteltäisiin erikseen. Syyttäjä oli vahvasti päätöstä vastaan, koska naisten todistukset olisivat yhdessä taanneet vahvemman näytön Davidia vastaan.

Angelica Montano kuitenkin kuoli yliannostukseen ennen oikeudenkäyntinsä alkua ja vei todistuksensa mukanaan hautaansa. Davidin kohtalo oli enää kahden todistajan varassa.

Kelly Garrettin oikeudenkäynti Davidia vastaan alkoi 29. kesäkuuta vuonna 2000. Huonoista muistikuvistaan huolimatta Kellyn tuli saada valamiehet vakuuttuneeksi siitä, että David oli kidnapannut, kiduttanut ja raiskannut hänet. Puolustus kuitenkin hyökkäsi määrätietoisesti Kellyä vastaan ja kyseenalaisti tämän tarinan kaikilta osin. Puolustuksen mukaan häntä ei voitu pitää luotettavana todistajana tämän hämärien muistikuvien nojalla. David väitti, että Kelly oli saapunut paikalle omasta tahdostaan ja seksuaaliset teot suoritettiin yhteisymmärryksessä. Davidin tallentama nauhoite ja puolustuksen väite suostumuksellisesta seksistä olivat tietenkin vahvasti ristiriidassa keskenään. Syyttäjä ei kuitenkaan voinut käyttää äänitettä todisteena. Kelly ei kyennyt muistamaan oliko David toistanut tallenteen myös hänelle, joten tuomari ei näin ollen pitänyt äänitettä relevanttina todistuskappaleena tapauksessa.

David Parker Ray
The toybox killer — David Parker Ray

Kahden viikon oikeudenkäynnin jälkeen valamiehistö vetäytyi pohtimaan päätöstään. Käytännössä syyttäjän koko näyttö oli Kellyn todistuksen varassa. Valamiehistö ei päässyt yksimieliseen tulokseen tuomiosta, joten 13. heinäkuuta 2000 tuomari määräsi oikeudenkäynnin rauenneeksi.

Tapauksesta päätettiin kuitenkin järjestää uudelleekäsittely ja 9 kuukautta myöhemmin aloitettiin uusi oikeudenkäynti. Uusi tuomari päätti syyttäjien onneksi, että Davidin äänittämä nauhoite oli olennainen todistekappale ja sen esittäminen oikeudessa sallittiin. Kelly oli uupunut ja ahdistunut ensimmäisen oikeudenkäynnin jälkeen, mutta saadakseen Davidin telkien taakse hän nousi uudelleen todistamaan miestä vastaan. Jälleen kerran näyttö nojasi suurelta osin Kellyn todistukseen.

Viikon kestäneen uudelleekäsittelyn jälkeen 16. huhtikuuta 2001, viisi tuntia kestäneen pohdinnan jälkeen, valamiehistö palasi viimein yksimielisen päätöksen kanssa.

Kellyn tapaan myös Cynthia Vigilin ensimmäinen oikeudenkäynti raukesi valamiehistön erimielisyyksiin, mutta uudelleenkäsittely tuotti tulosta myös tässä tapauksessa.

David Parker Ray todettiin syylliseksi kaikkiin syytteisiin ja miehelle tuomittiin 224 vuotta vankeutta.

Davidin tytär Jesse Ray tuomittiin 9 vuodeksi vankeuteen. Tuomio kuitenkin lyheni radikaalisti Davidin ja syyttäjän välillä tehdyn sopimuksen myötä. David Parker Ray luopui oikeudestaan valittaa tuomiostaan ja vastapalveluksena hänen tyttärensä vapautettiin syytteistä osallisuudestaan kidnappauksiin.

Dennis Yancy myönsi syyllistyneensä toisen asteen murhaan ja tuomittiin 20 vuodeksi vankeuteen. Hänet vapautettiin ehdonalaiseen 2011, mutta mies joutui takaisin vankilaan vain 3kk myöhemmin rikottuaan ehdonalaistaan.

Davidin tyttöystävä Cindy tuomittiin 36 vuodeksi vankeuteen, mutta nainen vapautettiin jo 15. heinäkuuta 2019.

Pitkästä tuomiostaan huolimatta David ehti istua vankilassa vain muutaman kuukauden ajan, kun hän yhtäkkiä kuoli sydänkohtaukseen 62 vuotiaana.

Virallinen arvio Davidin uhrien määrästä on jopa 60. Davidin uskotaan hävittäneen kymmeniä ruumiita läheiseen järveen ja sen ympäristöön. Kylmäävistä luvuista huolimatta miestä ei koskaan tuomittu murhista.

Facebook
Threads
WhatsApp
X
Reddit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *