PAHUUDEN ANATOMIA

Kotimainen rikos podcast
Kuuntele Spotifyssä

Jakso 21

Ian Watkins

Ian Watkins

SISÄLTÖVAROITUS! Jakso sisältää äärimmäisen graafisia ja järkyttäviä yksityiskohtia lapsiin kohdistuvasta hyväksikäytöstä.

Lacey Fletcher — Kuuntele jakso Spotifyssä

Ian Watkins syntyi pienehkössä Walesilaisessa kaupungissa heinäkuussa 1977. Hänen biologinen isänsä menehtyi jo varhain Ianin ollessa vasta 5-vuotias, mutta yllättävällä tragedialla ei ollut suurta vaikutusta pojan nuoruuteen tai kasvatukseen. Hieman myöhemmin Ianin äiti, Elaine, tapasi uuden miehen – John Davies nimisen baptistipapin – joka otti uuden perheensä avosylin vastaan ja kasvatti poikaa kuin omaansa.

Monet lähteet kuvailevat Ian Watkinsin nuoruutta helppona. Hän kunnostautui myös koulussa saaden luokkansa korkeimpia arvosanoja ja oli äärimmäisen suosittu henkilö erityisesti tyttöjen keskuudessa. Itse asiassa Ianin ympärillä tuntui jatkuvasti parveilevan joukko tyttöjä, jotka kilpailivat komean nuorukaisen huomiosta. Hänen ystäviensä mukaan Ian tuntui osaavan sanoa juuri oikeat sanat, saadakseen häntä piirittävät ihailijat pauloihinsa. Sama kaava jatkui nuoruusvuosilta aina aikuisuuteen asti.

Kuuluisuudesta tuli jo varhain Ianille eräänlainen pakkomielle. Nuori mies rakasti erityisesti punkrockia ja puhui usein kavereilleen suunnitelmastaan perustaa jonakin päivänä bändin, josta tulisi maailmankuulu.

Ensimmäisen trash metal -bändinsä, Aftermath, Ian perustikin jo 14-vuotiaana. Nuoret maailmanvalloittajat käyttivät kaiken liikenevän aikansa uusien biisien tekemiseen Ianin kodin takapihalla olevassa rakennuksessa. Muut bändin jäsenet eivät kuitenkaan lopulta olleet Ianin tapaan yhtä motivoituneita ja omistautuneita, joten bändi hajosi jo muutaman vuoden ja parin live-keikan jälkeen.

podimo-logo.png

Ian ei kuitenkaan antanut vastoinkäymisen muodostua esteeksi unelmilleen, vaan perusti uuden hardcore punk –vaikutteisiin nojaavan Fleshbind-yhtyeen. Tälläkin kertaa – bändin kohtalaisesta menestyksestä huolimatta – lento jäi varsin lyhyeksi, laulajan jätettyä bändin ja sen muut jäsenet pulaan.

Lostprophets vuonna 2009
Lostprophets vuonna 2009

Lostprophets nousee suosioon

Haparoiva musiikillinen alkutaival löysi kuitenkin lopullisen muotonsa vuonna 1997, kun Ian Watkins, Lee Gaze ja Mike Lewis perustivat Lostprophets-yhtyeen. Uuden bändin potentiaali kävi nopeasti selväksi kaikille, kun yhtye kiersi vakuuttavasti ympäri Walesia ja lopulta koko Isoa-Britanniaa kasvattaen tasaisesti suosiotaan. Huomion myötä myös alan julkaisut alkoivat kirjoittamaan ylistäviä arvioita uudesta tulokkaasta ja julkisuuden myötä keikoille ilmestyi yhä enemmän ihmisiä. Muutaman vuoden jälkeen bändi allekirjoitti sopimuksen riippumattoman levy-yhtiön (Visible Noise) kanssa.

Vain pari viikkoa sopimuksen jälkeen bändi julkaisi jo ensimmäisen albuminsa. Nopeasta julkaisuaikataulusta ja vaatimattomasta 4000$ budjetista huolimatta levy menestyi äärimmäisen hyvin ja Lostprophets nousi yhä isompien nimien kuten Deaftonesin ja Linkin Parkin seuraan. Neljä vuotta ensimmäisen julkaisun jälkeen ilmestyi toinen studioalbumi, Start Something, joka menestyi jälleen edellistä paremmin myyden maailmanlaajuisesti yli 2,5 miljoonaa kappaletta, josta pelkästään USAssa yli 890 000 kpl.

Ian Watkins Kuuntele Spotify
Ian Watkins — Kuuntele jakso Spotifyssä ja tilaa kanava
Ian Watkins Kuuntele Spotify
Ian Watkins — Kuuntele jakso Spotifyssä ja tilaa kanava

Tulevien julkaisujen myötä bändin asema yhtenä rock-maailman kirkkaista tähdistä tukevoitui entisestään. Lostprophets niitti kiertueillaan mainetta ympäri maailman ja nousi nopeasti yhä korkeammalle festareiden ohjelmistoissa. Massiivisiin mittasuhteisiin noussut näkyvyys tavoitti yhä suuremman yleisön, eikä Ian, joka toimi Lostprophetsin karismaattisena keulakuvana, jäänyt naispuolisilta faneilta huomaamatta. Suurin osa keikoille saapuvista kuuntelijoista olikin nuoria naisia.

Ian Watkinsin kaksoiselämä

Kulissien takana, piilossa suurelta yleisöltä, Ianin elämä oli kuitenkin viimeisten vuosien aikana ottanut dramaattisen käänteen. Toisen studioalbumin jälkeen suoraselkäisenä ja päihteiden käyttöä vastaan aktiivisesti puhunut Ian alkoi käyttämään yhä useammin alkoholia ja kovia huumeita, kuten kokaiinia ja metamfetamiinia. Siinä missä Ian oli aiemmin halunnut esiintyä Lostprophetsin keikoilla täysin selvänä antaakseen musiikille ja kuuntelijoilleen parhaan mahdollisen kokemuksen, alkoi päihteidenkäyttö vuosien mittaan näkyä sanojen unohteluna ja jopa keikkojen peruutuksina. Toisinaan kun Ian ilmestyi paikalle, hän oli niin sekaisin, ettei kyennyt liikkumaan lavalla.

Huumeiden käytön myötä yhteistyö miehen kanssa alkoi olla miltei mahdotonta. Ian Watkinsin käytös häiritsi muita bändin jäseniä jo siinä määrin, että muutamat heistä ovat kuvailleet myöhemmin olleensa jopa valmiita jättämään yhtyeen. Iania yritettiin kiristää jopa potkuilla bändistä, mutta uhkauksia ei koskaan pantu täytäntöön, sillä kukaan ei uskonut bändin toimivan ilman tämän ehtymätöntä vetovoimaa.

Lopulta huumeiden käyttö alkoi riistäytymään käsistä. Muut bändin jäsenet yrittivät aktiivisesti puuttua Ianin holtittomaan elämäntyyliin, koska pelkäsivät tämän lopulta tappavansa itsensä yliannostuksella. Väliintulojen jälkeen tilanne näyttikin toisinaan hetken aikaa paremmalta, mutta päivien tai viimeistään viikkojen jälkeen Ian taantui kerta toisensa jälkeen takaisin päihteiden pariin.

Huumeiden käyttö oli kuitenkin vain pinnalla näkyvä synkkä verho, joka kätki alleen entistäkin likaisemman salaisuuden, sillä bändin suosion myötä, Ian oli ryhtynyt käyttämään hyväksi keikoilla parveilevia alaikäisiä teinityttöjä. Bändin takahuone olikin usein täynnä idoliaan tapaamaan tulleita tyttöjä, joista nuorimmat olivat vasta 13-vuotiaita. Fanit pukeutuivat useimmiten mahdollisimman provosoivasti saadakseen Ianin huomion ja kuten vasta vuosia myöhemmin selvisi – he olivat valmiita tekemään miehen vuoksi miltei mitä tahansa.

Ianin erikoinen viehättyminen nuoriin faneihinsa ei jäänyt tietenkään huomaamatta ulkopuolisilta, mutta vaikka takahuoneessa usein nähty toiminta alittikin kaikki huonon maun rajat, mitään laitonta siinä ei ollut. Keikoilla Ianille oli varattu oma pukuhuone ja alue, jonne ulkopuolisilla tai muilla bändin jäsenillä ei ollut pääsyä, joten lopulta kukaan ei tiennyt varmasti, mitä suljettujen ovien takana todella tapahtui. Joka tapauksessa rock-tähden ja nuorten tyttöjen välistä vuorovaikutusta pidettiin pikemminkin musiikkimaailman normina, eikä siihen siksi kiinnitetty sen suurempaa huomiota.

Nuoret fanit toden totta kohtelivat idoliaan kuin jumalaa. Ian otti uuden asemansa avosylin vastaan ja hämmästyi itsekin, miten pitkälle nuoret tytöt antoivat hänen mennä vain siksi kuka hän oli. Kilpailu miehen suosiosta oli kovaa ja useat nuoret tytöt kirjoittelivatkin avoimesti ihastumisestaan keskustelufoorumeilla. Rock-tähden mieltymykset olivat yleisesti fanien tiedossa ja useissa kommenteissa vasta 16-vuotiaat tytöt toivoivat olevansa nuorempia saadakseen helpommin idolinsa huomion.

Ian käytti häikäilemättä hyväkseen valta-asemaansa ja vei nuoria fanejaan usein kotiinsa illan päätteeksi. Useimmiten hän huumasi uhrinsa ennen aktia ja pakotti nuoret tytöt täysin käsittämättömiin tekoihin. Hyväksikäyttöjen jatkuessa miehen itsevarmuus vain kasvoi entisestään ja Ian alkoi vakuuttua siitä, että saattoi tehdä mitä tahansa joutumatta rikoksistaan koskaan vastuuseen. Hän myös kuvasi tapahtumat videolle yleensä uhrien tietämättä. Juuri nämä videotallenteet koituivatkin lopulta Ianin kohtaloksi, sillä ilman niitä miehen toimet olisivat saattaneet jatkua vielä vuosia pidempäänkin.

Ianin bändikavereilla sen enempää kuin muullakaan lähipiirillä ei ollut aavistustakaan miehen synkästä kaksoiselämästä ja perverssistä kiintymyksestä alaikäisiä tyttöjä ja pieniä lapsia kohtaan. Tästäkin huolimatta miehen toiminta oli yleisessä tiedossa erityisesti fanien keskuudessa ja Ianin käytöksestä kirjoiteltiin useilla foorumeilla jo vuosia ennen pidätystä. Keskusteluissa kirjoitettiin mm. seuraavasti:

”Se kaikki on totta. Hän käyttää hyväkseen lapsia. Tämä sairas miehenkuvatus saa minut voimaan pahoin. Tunsin hänet joskus ja häpeäkseni jopa rakastin, kunnes sain selville totuuden.”

Tuntematon kirjoittaja 1

”Valitettavasti olen samaa mieltä. Tunnen ainakin yhden hutsun, joka oli niin pakkomielteinen Ianin suhteen, että antoi tälle oman tyttärensä. Käytäpä mielikuvitustasi saadaksesi selville loput vastenmielisistä yksityiskohdista.”

Tuntematon kirjoittaja 2

”Pelkäsin todella hänen puheitaan kaikesta mitä hän haluaisi tehdä pienille vauvoille, eikä pelkästään tytöille vaan myös pojille. Toivon todella, että olisin tehnyt jotain vielä kun minulla oli mahdollisuus.”

Tuntematon kirjoittaja 3

Ian Watkins pidätetään

19. joulukuuta 2012 Ian Watkinsin tarina kuitenkin saapui lopulta päätökseensä, kun huumausaineiden hallussapitoon ja salakuljetukseen liittyvien epäilyjen yhteydessä poliisi teki viimein etsinnän miehen kotiin. Ratsian yhteydessä tehdyn takavarikon myötä päästiin osittain täysin sattumalta miehen alaikäisiin kohdistuneen hyväksikäytön jäljille. Viranomaiset ottivat talosta haltuunsa mm. Ian Watkinsin puhelimen, kannettavan tietokoneen sekä kovalevyjä tarkempaa tutkintaa varten.

Britannian viestintätiedustelupalvelun avustuksella Ianin synkkä menneisyys alkoi paljastua kaikessa laajuudessaan, kun viranomaiset onnistuivat murtamaan laitteiden salasanat ja löysivät tietokoneelta eläinpornografiaa sekä lukuisia siveettömiä kuvia ja videoita lapsista. Vuosia jatkunut nuorten tyttöjen ja jopa vauvojen seksuaalinen hyväksikäyttö oli viimein paljastunut.

Surullisinta koko vyyhdissä on kuitenkin se, että tapahtumat olisivat voineet päättyä jo vuosia aikaisemmin, jos poliisi olisi ottanut tosissaan heille esitetyt huolet miehen epäilyttävistä toimista. Ensimmäiset ilmoitukset Ian Watkinsista tehtiin jo vuonna 2008. Neljän vuoden aikana yhteensä kuusi ihmistä oli ilmaissut poliisille huolensa miehen toimia kohtaan – jotkut heistä jopa useaan kertaan.

Joanne Mjadzelics
Joanne Mjadzelics teki Ian Watkinsista useita rikosilmoituksia poliisille (Kuva: independent.co.uk)

Yksi ilmoittajista oli Ianin entinen tyttöystävä Joanne Mjadzelics, joka oli aloittanut on/off-suhteensa miehen kanssa jo vuonna 2006. Suhteen aikana hän näki useita varoitusmerkkejä tulevasta, mutta kertoi epäilyksistään poliisille ensimmäisen kerran vasta 2008, kun Ian oli tunnustanut tälle harrastaneensa seksiä usean alaikäisen tytön kanssa.

Watkinsin hyväksikäyttöepäilyistä tehdyt rikosilmoitukset

Joanne erosi Ianista heti tunnustuksen jälkeen, mutta vain vuoden kuluttua välirikosta parin tiet kohtasivat jälleen ja he palasivat yhteen. Joanne epäili sittenkin olleensa väärässä Ianin suhteen, koska uskoi poliisin tutkineen miehen taustat ja todenneen tämän syyttömäksi Joannen aikaisemmin esittämiin väitteisiin. Mutta vain pari viikkoa yhteen paluun jälkeen Ian näytti Joannelle lapsen hyväksikäyttöä sisältävän videon ja osoitti tämän vuodentakaiset epäilyt sittenkin todeksi.

Joanne teki jälleen asiasta rikosilmoituksen poliisille, mutta viranomaiset suhtautuivat tälläkin kertaa välinpitämättömästi naisen epäilyksiin. Tämäkään kerta ei jäänyt silti viimeiseksi, sillä tulevien vuosien aikana Joanne oli useasti yhteydessä poliisiin. Yksikään hänen tai muiden naisten tekemistä ilmoituksista eivät koskaan johtaneet tutkintaan. Joanne oli tuonut poliisiasemalle mukanaan jopa kannettavan tietokoneensa yrittäessään todistaa väitteidensä todenperäisyyden – poliisi ei suostunut kuitenkaan edes vilkaisemaan koneelle tallennettua materiaalia.

Lopulta Joanne luopui toivosta poliisin suhteen ja päätti ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Hän houkutteli Ianin lähettämään itselleen materiaalia lasten hyväksikäytöstä ja ryhtyi omatoimisesti keräämään todistusaineistoa miestä vastaan siinä toivossa, että lopulta tämä saataisiin vastuuseen teoistaan. Ironista kyllä, Joanne joutui lopulta itsekin vaikeuksiin laittoman materiaalin hallussapidosta, mutta hänen onnekseen oikeudella oli kuitenkin riittävästi maalaisjärkeä ja kaikki naista vastaan nostetut syytteet hylättiin.

Joannen tekemien ilmoitusten lisäksi poliisi oli ottanut vastaan useita samankaltaisia epäilyksiä Ianin huumeidenkäytöstä ja lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ilmoitukset koskivat mm. 11kk poikavauvan seksuaalista hyväksikäyttöä sekä 2-vuotiaan pojan pahoinpitelyä. Yhdestäkään ilmoituksesta ei oltu kuitenkaan koskaan käynnistetty tutkintaa.

Kannettavalta tietokoneelta ja puhelimesta löytyneiden todisteiden nojalla Ian Watkins ja kaksi naispuolista henkilöä asetettiin tutkintavankeuteen. Vielä puoli vuotta vangitsemisen jälkeen 3. kesäkuuta Ian Watkins vakuutti syyttömyyttään, mutta 2013 syystalvella alkaneessa oikeudenkäynnissä hän lopulta myönsi syyllistyneensä kaikkiin 13 syytekohtaan.

Ian Watkins oikeudenkaynnissä kahden naispuolisen kanssasyytentyn kanssa
Ian Watkins oikeudenkaynnissä kahden naispuolisen kanssasyytentyn kanssa (Kuva: BBC)

Cardiffissa pidettiin 18. joulukuuta 2013 tuomion antamista koskeva kuulemistilaisuus, jossa tuomari John Royce tuomitsi Watkinsin 29 vuoden vankeusrangaistukseen ja hänen kaksi kanssasyytettyään, uhrien äidit, 14 ja 17 vuoden vankeusrangaistuksiin. Ian Watkins siirrettiin tuomion jälkeen suorittamaan rangaistustaan Wakefieldin vankilaan, josta hänet siirrettiin tammikuussa 2014 Long Lartin vankilaan voidakseen olla lähempänä sairasta äitiään.

5. elokuuta 2023, 46-vuotias Ian joutui vankilassa väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Kolme muuta vankia ottivat Ianin panttivangikseen ja pahoinpitelivät sekä puukottivat tätä vakavasti. Joidenkin lähteiden mukaan useat vangit olivat odottaneet pitkään sopivaa hetkeä hyökkäykselleen, kun vankilassa olisi vähemmän henkilökuntaa ja sitä kautta myös valvontaa.

Tilanne raukesi lopulta vasta kuuden tunnin jälkeen, kun paikalle saatiin erikoisryhmä ja Ian vapautettiin vankiselliin linnoittautuneilta kaappaajilta taktisen kranaatin avulla. Entinen Lostprophets-laulaja Ian Watkins kärsi mm. hengenvaarallisesta puukotushaavasta kaulan alueelle sekä muista pahoinpitelystä aiheutuneista vammoista, jotka vaativat välitöntä sairaalahoitoa.


Tuomion perustelut (suomennos)

Alkuperäinen dokumentti — Sentencing remarks (PDF)

Ian Watkinsin ja tämän kahta naispuolista kanssasyytettyä koskeva tuomion julistamiskäsittely pidettiin Walesin Cardiffissa 18. joulukuuta 2013. Tilaisuuden tuomarina toimi John Royce.

HUOM! Tapauksiin liittyvien lasten turvallisuuden ja henkilöllisyyden suojaamiseksi, naispuolisten syytettyjen nimiä ei ole koskaan julkaistu. Selkeyden vuoksi viittaan kuitenkin naisiin suomennetussa tekstissä (ja podcastissa) nimillä Bethany ja Patricia.

Tekstin juridisen luonteen takia käännös saattaa sisältää joitakin asiavirheitä.

Ne, jotka ovat esiintyneet oikeudenkäynneissä asianajajina tai tuomareina vuosien ajan, näkevät ja kuulevat suuren määrän järkyttäviä tapauksia. Tämä tapaus kuitenkin avaa täysin uusia näkökulmia.

Jokainen kunnollinen ihminen, joka tutustuu tähän materiaaliin, tulee kokemaan järkytystä, vastenmielisyyttä, vihaa ja epäuskoa. Se, mitä te kolme teitte, vie meidät täysin uusiin syvyyksiin.

Te, Watkins, saavutitte mainetta ja menestystä Lostprophets-yhtyeen laulajana. Teillä oli monia ihailijoita ja sitä kautta myös valtaa. Tiesitte, että voisitte käyttää tätä valtaa saadaksenne nuoria naispuolisia faneja auttamaan teitä tyydyttämään ilmeisen kyltymätöntä himoanne ja osallistumaan heidän pienten lastensa seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Julkisten esiintymistenne ulkopuolella piileskeli pimeä ja synkkä puoli.

Mitkä ovat tapauksen taustat?

Syytekohta 18 on peräisin maaliskuulta 2007. Tapasitte nuoren tytön Lostprophetsin konsertin jälkeen, kun hän oli 16-vuotias neitsyt. Ajatus hänen neitsyytensä ottamisesta kiihotti teitä. Saitte hänet pukeutumaan koulutyttöasuun ja videoitte harrastamaanne suuseksiä, vaginaalista seksiä ja anaaliseksiä. Kysyitte häneltä, nauttiiko hän alaikäisenä lutkana olemisesta. Lopuksi virtsasitte hänen kasvoilleen ja käskitte hänen juoda sitä.

Tämä antaa jonkinlaisen käsityksen asenteestanne nuoria naisia kohtaan tuolloin yli 5 vuotta ennen Bethanyn ja Patrician tapauksia koskevia syytteitä.

Syytekohta 19 on peräisin elokuulta 2008. Nuori tyttö oli toinen 16-vuotias fani ja videoitte hänet harrastamassa suuseksiä kanssanne. Hänet nähdään videolla myös nuuskaamassa valkoista jauhetta, jonka kerroitte olevan kokaiinia. Seksuaaliseen kanssakäymiseen liittyvä huumeiden käyttönne on toistuva teema.

Syytekohta 31 liittyy noin 90 siveettömään valokuvaan lapsista. Niistä 45 kuuluu tasolle 4 ja 2 tasolle 5. Lasten ikähaarukka on 2-14 vuotta.

Syytekohta 32 koskee äärimmäisen pornografisia kuvia ja videoita. Niissä on 22 kuvaa eläimellisestä seksistä, mukaan lukien suu- ja emätinseksiä koirien kanssa.

Watkins ja Bethany

Te, Bethany, olitte vasta 19-vuotias, kun tapasitte Watkinsin vuoden 2011 lopulla. Kahden välinen viestintänne maalis- ja huhtikuussa 2012 on erittäin huolestuttavaa. Se, että Watkins manipuloi teitä, on tietenkin ilmeistä, mutta te olitte äiti. Lapsenne oli vasta 10 kuukauden ikäinen.

Äiti luonnollisesti rakastaa, suojelee, hoivaa ja vaalii omaa pienokaistaan. Lapsenne olisi luottanut teihin varauksetta, mutta te petitte tuon luottamuksen täydellisesti. Ja mitä te sitten teitte? Keskustelitte Watkinsin kanssa yksityiskohtaisesti seksuaalisista teoista, joille te kaksi aioitte pienen poikanne altistaa.

Kerroitte poliisille tavanneenne Watkinsin hotellissa. 21. maaliskuuta Watkins sanoo: ”Tule tänne viikonloppuna, niin voimme nussia häntä uudelleen.” Te vastaatte tekstiviestillä: ”Kerro minulle, jos haluat saada kalusi poikamme sisään”. Olitte jo aiemmin viitanneet siihen, miten huumasitte poikanne metamfetamiinilla.

Tämä johti videolle tallennettuun sessioon Lontoolaisessa hotellissa 2. ja 3. huhtikuuta. Ja mitä te tuolloin sitten teitte? Esittelitte lapsenne Watkinsille, jotta tämä voisi yrittää raiskata hänet. Ensin suuhun. Sitten peräaukkoon. Watkinsin nähdään sylkevän poikanne takapuolelle helpottaakseen yritystään. Teidän voidaan selvästi kuulla ja nähdä kannustavan häntä. Voiko tämän suurempaa petosta edes olla?

Ja mitä te sitten teitte? Otitte pienen poikanne peniksen suuhunne ja annoitte hänelle suuseksiä, jonka jälkeen otitte poikanne käden ja laitoitte sen emättimeenne. Sitten Watkins masturboi poikaa. Suunnittelu ja graafiset yksityiskohdat jo yksinään ovat tarpeeksi pahoja, mutta tapahtumien videointi on raskauttava tekijä. Nautinto, jonka molemmat saitte teoistanne, on paitsi kuvottavaa myös täysin käsittämätöntä.

Mitä tämän jälkeen tapahtui? Lähetätte 24. toukokuuta Watkinsille viestin, jossa kerrotte, että ”poika on valmis hyväksikäytettäväksi”.

Elokuun 2. päivänä hänen viestinsä kuuluu: ”Rehellisesti sanottuna olen sitä mieltä, että olemme päästäneet hänet toistaiseksi helpolla. On aika opettaa ja PAKOTTAA hänet rakastamaan sitä”. Todisteiden mukaan tapasitte Maldron-hotellissa, Walesissa.

Sitten 9. syyskuuta lähetitte Watkinsille kuvan, jossa nuolitte poikanne penistä. Syytekohdat 4-7 liittyvät tähän. Kaiken kaikkiaan kyseessä on järkyttävä luettelo aiemmin viattoman pojan hyväksikäytöstä omien etujenne ja himojenne tyydyttämiseksi.

Watkins ja Patricia

Te, Patricia, olitte hieman vanhempi kuin Bethany. Olette nyt 25-vuotias. Yhteydenpitonne Watkinsin kanssa alkaa elokuussa 2012. Ei mene kauan, ennen kuin yhteydenotot kääntyvät lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Puhuttiin jopa yhteen muuttamisesta.

Watkins sanoi: ”Jos sinä kuulut minulle, niin myös lapsesi kuuluu minulle”.

Vastasitte: ”Ymmärrettävää… äiti-tytär-orjakaksikko palvelemassa sinua”.

Watkins sanoi: ”Se on kaikki, mitä hän tulee tietämään… lian tahrima elämä”.

Patricia, sanoitte vauvoissa olevan se hyvä puoli, että laittoipa heidän suuhunsa mitä tahansa, he alkavat imeä sitä. Jatkoitte kertomalla, että te yhdessä vauvanne kanssa jaatte Watkinsin peniksen keskenänne.

Seuraavat viestit, joissa suunnittelitte vielä turmeltuneempia aktiviteetteja tälle pikkutytölle, ovat järjen vastaisia. Mukaan lukien pakottaminen harrastamaan seksiä eläinten kanssa ja käyttämään huumeita. Patricia, tyttö josta puhuitte, oli omaa lihaa ja vertanne.

Watkins, viittasitte tyttöön ”pikku panoleluna”, ja se toden totta kuvaa hyvin suhtautumistanne häneen. Ei ihmisenä vaan yksinkertaisesti seksuaalisena objektina omia nautintojanne varten.

Puhuitte tytön huoraamisesta lihaville vanhoille miehille, jotka maksaisivat tästä tuhansia. Jatkoitte: ”Hänen on ymmärrettävä, että äiti ja isä eivät rakasta häntä, vaan hänen ainut tarkoituksensa on saada meidät laukeamaan”. Tämän lisäksi puhuitte hänen kiduttamisestaan ihan vain huvin vuoksi.

Syytekohdat 11-13 liittyvät siihen, että Patricia otti valokuvia pikkutytön sukupuolielimistä ja lähetti ne teille Watkins.

Syytekohta 14 liittyy siihen, että te Patricia tunkeuduitte tyttärenne emättimeen sormellanne ja lähetitte tästä ja vastaavista toimista valokuvia Watkinsille. Vastauksena Watkinsille kirjoititte, ettette malta odottaa päästäksenne venyttämään tytön ”paikkoja”.

Pitkähkö Skype-videokeskustelu 12. syyskuuta on jälleen hyvin häiritsevää katseltavaa ja kuunneltavaa. Te Watkins rohkaisette Patriciaa sylkemään sormeensa ja tunkemaan sen tyttärensä sisään. Patricia toimii juuri näin ja vieläpä silminnähden nauttien. Watkins seuraa tilannetta ja masturboi koko ajan. Tämä on syytekohta 8.

Ian Watkins Skype-videolla
Ian Watkins Skype-videolla (Kuva: Media Wales)

Olette molemmat tunnustaneet syyllisyytenne salaliittoon pikkutytön raiskaamiseksi ja seksuaalisen hyväksikäytön toteuttamiseksi. Todisteet vakuuttavat siitä, että Patricia vei pikkulapsensa tapaamaan Watkinsia hotelliin 2. ja 23. lokakuuta. Mitä siellä tapahtui, ei ole kirjattu.

Valehtelitte pitkään, ettette olleet koskaan tavannut Watkinsia. Nyt sanotte, että tapasitte, mutta jätitte lapsenne jonkun toisen hoidettavaksi. Mielestäni todisteet vakuuttavat siitä, että otitte vauvanne mukaan, mutta en käsittele asiaa tämän perusteella, koska teitä syytetään salaliitosta, ei toteutuneista rikoksista.

Älkää kuitenkaan erehtykö. Tunnustuksenne tarkoittaa teidän myöntävän, että sovitte yhdessä tuumin Watkinsin raiskaavan pikkutytön, ja että te molemmat halusitte näin tapahtuvan. Te, Watkins, aloititte ja järjestitte kauhistuttavan hyväksikäytön, mutta te, Patricia, petitte oman tyttärenne omien itsekkäiden tarkoitusperienne vuoksi.

Alennus tunnustuksesta

Teillä, Bethany, on oikeus tavanomaiseen kolmanneksen alennukseen, koska tunnustitte syyllisyytenne ensimmäisen kohtuullisen tilaisuuden koitettua. Watkins ja Patricia sen sijaan odotitte aina valamiehistön valan vannomiseen asti. On perusteltua väittää, ettette ansaitse minkäänlaista hyvitystä, mutta myönnän teille tavanomaiset 10 prosenttia.

Vaarallisuus

Watkins

Rangaistusta edeltävä selvitys

Puhuitte raportin laatijan kanssa halustanne järkyttää ja himostanne rikkoa seksuaalisia rajoja. Tätä himoa ruokki kokaiinin ja metamfetamiinin käyttö, joka lisäsi seksuaalista aggressiivisuuttanne. Kerroitte, ettette tienneet, mihin äärimmäisyyksiin olisitte voineet mennä, ellei pidätystä olisi tapahtunut. On vaikea kuvitella mitään synkempää.

Raportissa päätellään seuraavasti: ”Herra Watkinsilla on suuri riski aiheuttaa vakavaa seksuaalista, fyysistä, emotionaalista ja psykologista haittaa poika- ja tyttölapsille sekä naisille, aivan erityisesti naispuolisille seksikumppaneilleen.”

Arvio jatkuu seuraavasti: ”arvioni on myös, että lapsiuhrit näyttävät tässä tapauksessa olevan sattumanvaraisia hänen tarpeilleen hallita ja testata, missä määrin hänen seksikumppaninsa ovat suostuvaisia yhteistyöhön ja valmiita osallistumaan hänen seksuaalisiin intresseihinsä.”

Psykiatrinen raportti. Watkinsin asianajaja neiti O’Neill kertoi minulle viimeisimmässä tapaamisessa heillä olleen psykiatrisen raportin, mutta sitä tarvitsi päivittää ottaen huomioon muutokset tunnustuksissa. Minulle on esitetty lyhyt raportti asiaan liittyen, jonka asiantuntija on laatinut vierailtuaan Watkinsin luona syys- ja lokakuussa. Siinä viitataan psykologin raporttiin, joka ei käsittele vaarallisuuskysymystä, eikä neiti O’Neill erityisesti pyydä lykkäystä lisätietojen hankkimiseksi tältä osin.

Pidän mielessäni useita eri tekijöitä:

 1. näihin vauvoihin kohdistuneet rikokset ovat erittäin vakavia
 2. rikokset ajoittuvat vuodelle 2007
 3. Watkinsin ilmeinen ilo hänen syyllistyessään pieniin lapsiin kohdistuviin mitä järkyttävimpiin rikoksiin
 4. Watkinsin tarve hallita jokaista seksikumppaniaan ja hänen turmelevaa vaikutustaan nuoriin naisiin
 5. huumeiden käyttö seksuaalisten hyökkäysten yhteydessä
 6. kiinnostus äärimmäistä pornografiaa kohtaan
 7. lähes täydellinen katumuksen puute; tässä viimeisessä kohdassa todisteet puhelinkeskusteluista syyllisyyden myöntämisen jälkeen ovat erittäin valaisevia.

On vielä yksi huolestuttava seikka. Yksi valitsemistanne salasanoista, jonka  murtamiseen tarvittiin Britannian tiedustelupalvelun apua, oli I FUK KIDZ.

En epäröi hetkeäkään tehdäkseni johtopäätöstä, että aiheutatte yhteiskunnalle, erityisesti nuorille naisille ja lapsille merkittävän riskin vakavasta vahingosta, jos syyllistytte uusiin rikoksiin. Riski on suuri.

Bethany

Tohtori McFarlanen psykiatrinen raportti on päivätty 13. joulukuuta 2013.

Raportissa viitataan siihen, että olitte ihastuneet Watkinsiin ja että hänellä oli voimakas vaikutus huumeidenkäyttöönne ollessanne yhdessä. Riski, että syyllistytte myös tulevaisuudessa samanlaiseen rikokseen, arvioidaan keskisuureksi. Teidän ei katsota kärsineen mielisairaudesta kyseisenä ajankohtana.

Rangaistusta edeltävä selvitys

Raportissa esitetyn arvion mukaan teillä on suuri riski aiheuttaa vakavaa haittaa. Erityinen riski olisi epäonnistuminen lapsenne suojelemisessa muilta ja  seksuaalinen hyväksikäyttö toimestanne. On kuitenkin todettava, että vaikutatte aidosti järkyttyneeltä lapsellenne aiheuttamastanne vahingosta ja siitä, miten se vaikuttaa hänen tulevaisuuteensa.

Patricia

Olen lukenut psykologin 1. joulukuuta 2013 päivätyn raportin. Se laadittiin aikana, jolloin te vielä vannoitte syyttömyyttänne näihin rikoksiin. Siinä on 17. joulukuuta päivätty lisäys, jossa psykologi toteaa teillä olleen sekamuotoinen persoonallisuushäiriö. Hän piti myös todennäköisenä, että käytitte tytärtänne välineenä varmistaaksenne Watkinsin hyväksynnän. Hän katsoi, että pitkällä aikavälillä hyötyisitte mahdollisuudesta osallistua psykologisiin interventioihin, jotka kohdistuvat persoonallisuushäiriöönne ja seksuaalirikoksiin. Riski, että syyllistyisit uudelleen vastaavaan rikokseen, arvioidaan suhteellisen pieneksi.

Rangaistusta edeltävä selvitys

Arvioinnin mukaan aiheutatte keskisuuren riskin lapsille nykyisen käyttäytymisenne perusteella, mutta myös siksi, että teillä ei ole enää mahdollisuutta tavata omaa lastanne, joka oli suurimmassa vaarassa.

Lieventäminen

Watkins olette 36-vuotias, eikä teillä ole aiempia tuomioita. Teidän lieventämisperusteenne on myöhästynyt tunnustuksenne. Otan myös huomioon, että viimeisten 6 vuoden aikana tekemienne rikosten vuoksi olette menettäneet arvostetun asemanne. Otan huomioon myös kirjeet, jotka ovat kirjoittaneet teistä toisenlaisen puolen tuntevat henkilöt.

Bethany

Olette 21-vuotias. Teillä on yksi aiempi tuomio petoksesta, josta saitte ehdollisen tuomion. Muuten olette hyvämaineinen. Pääasiallinen lieventävä asianhaaranne on se, että myönsitte syyllisyytenne ensimmäisen kohtuullisen tilaisuuden tullen. Lisäksi näytätte osoittavan aitoa katumusta.

Patricia

Olette nyt 25-vuotias ja sinulla on aiempi moitteeton tausta. Myöhäinen tunnustus katsotaan lieventäväksi tekijäksi. Nähtävissä on myös merkkejä katumuksesta.

Bethany ja Patricia. Te molemmat toivottavasti kypsytte ajan myötä ja vapautumisenne jälkeen pääsette lopullisesti eroon Watkinsin turmelevasta vaikutuksesta.

Molempien tapauksissa katson teidän jäävän täpärästi vaarallisuuden edellyttämän kynnyksen alapuolelle ja määrättävät tuomiot ovat siten asianmukaisia. Watkinsin kohdalla asia ei ole näin.

Rangaistussuositukset

Suurempaan syyllisyyteen viittaavia tekijöitä ovat:

 • Suunnittelu (ja sen graafiset yksityiskohdat)
 • haavoittuvassa asemassa olevan uhrin tarkoituksellinen valitseminen
 • rikosten tekeminen kahden henkilön toimiessa yhdessä
 • luottamuksen väärinkäyttö Bethanyn ja Patrician tapauksessa
 • vallan väärinkäyttö Watkinsin tapauksessa
 • Rikosten tekeminen huumausaineiden vaikutuksen alaisena

Suurempaan vahinkoon viittaavia tekijöitä ovat:

 • pienen vauvan erityisen haavoittuva asema
 • Watkinsin tapauksessa useampi kuin yksi uhri
 • samaan uhriin kohdistuvat toistuvat pahoinpitelyt
 • lisäkärsimys valokuvauksen ja videoinnin kautta osana rikosta

Mikä on tilanne näiden vauvojen mahdollisesti kärsimien vahinkojen suhteen? Vaikka voidaan todeta, ettei fyysisistä haitoista ole todisteita, on mahdotonta sanoa, mitä psyykkisiä haittoja on mahdollisesti aiheutunut tähän mennessä tai mahdollisesti aiheutuu tulevaisuudessa. Kuten Bethanya koskevassa rangaistusta edeltävässä selvityksessä todetaan, ”poikavauvan nuoren iän vuoksi hyväksikäytön vaikutuksia on mahdoton arvioida. Tällä lapsella on kuitenkin todennäköisesti elinikäisiä psykologisia vaikeuksia käsitellä hänelle tapahtuneita asioita. Pitkäaikaisesta sijaishuoltopaikastaan huolimatta hän saa lopulta tietää totuuden lapsuudestaan ja siten myös hyväksikäytöstä, jonka kohteeksi hän joutui. Vaikutukset ovat merkittävät, eikä meidän pidä aliarvioida niiden vaikutusta hänen koko loppuelämäänsä.” Hänen hoidostaan nyt vastuussa olevien henkilöiden lausunto on tässä yhteydessä hyvin kuvaava.

Yksi ilmeinen välitön seuraus on se, että häneltä riistetään luonnollisen äitinsä rakkaus ja huolenpito.

Patrician tyttären osalta sen sijaan on huolestuttavia todisteita. Kun hänen hiuksensa analysoitiin, kävi ilmi, että tyttö oli altistunut metamfetamiinille. Patrician puolesta on todettu, että tyttö oli altistunut metamfetamiinille vain Watkinsin seurassa, mutta on ilmeistä, että Patricia olisi myös itse voinut altistaa hänet huumeelle. Tämä ei ole asia, joka vaatii ratkaisua.

Alle 13-vuotiaan lapsen raiskauksen osalta, jos kyseessä on luottamuksen väärinkäyttö tai rikoksen tekijöitä on enemmän kuin yksi, suositeltu tuomion pituus on 11-17 vuotta. Lähtökohtana 13 vuotta.

Sama koskee alle 13-vuotiaaseen lapseen kohdistuvaa pakotettua penetraatiota. Suosituksen lähtökohdat ja vaihteluvälit eivät ole sitovia ja yksittäisen tapauksen olosuhteet voivat oikeuttaa poikkeamaan niistä. Tässä tapauksessa poikkeaminen olisi mielestäni perusteltua. Tämä johtuu näitä vauvoja koskevien rikosten hirvittävästä luonteesta ja muista syyllisyyttä ja vahinkoa koskevista tekijöistä, joihin olen viitannut.

Alle 13-vuotiaaseen lapseen kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta ehdotettu rangaistusasteikko on 1-4 vuotta, ja lähtökohtana 2 vuotta. Siveettömien valokuvien ottamista ja levittämistä koskeva rangaistusasteikko ja lähtökohta vaihtelevat materiaalin tason ja määrän mukaan.

Tuomiot

Syytekohdat Watkins/Bethany

Syytekohdat 1 ja 2. Muistutan, että kyse oli vain yrityksistä, vaikka videolta näkyykin, miten lähellä täydellisiä rikoksia teot olivat. Rikoksia oli kuitenkin enemmän kuin yksi ja niitä seurasi pahoinpitely syytekohdassa 3.

Lähtökohtana on 17 vuotta oikeudenkäynnistä. Teidän tapauksessanne Watkins, se lyhenee 15,3 vuoteen. Bethanyn tapauksessa tuomio vähenee 11 vuoteen ja 4 kuukauteen. Lähtökohtani syytekohdassa 3 on 4 vuotta, mikä lyhenee Watkinsin osalta 3,6 vuoteen, jonka pyöristän 3 vuoteen ja 6 kuukauteen. Bethanyn tapauksessa tuomio alennetaan 2 vuoteen ja 8 kuukauteen. Nämä tuomiot ovat rinnakkaisia.

Syytekohta 4 tapahtui paljon myöhemmin syyskuussa. Se oli täysin erillinen tapaus, jossa nuolitte poikanne penistä ja otitte tapahtumasta valokuvia. Lähtökohtani on 4 vuotta. Alennuksen jälkeen tuomio on 2 vuotta ja 8 kuukautta.

Kummastakin syytekohdasta 5 ja 6 annetaan samanaikaiset 18 kuukauden tuomiot alennuksen jälkeen. Nämä tuomiot suoritetaan kuitenkin peräkkäin Bethanyn aiempien tuomioiden kanssa. Kokonaisrangaistus hänen tapauksessaan on siis 14 vuotta.

Syytekohta 7. Watkins, ette itse ottaneet valokuvaa, vaikkakin se otettiin teitä varten. Rangaistus 12 kuukautta, joka suoritetaan samanaikaisesti.

Syytekohdat Watkins/Patricia

Syytekohdat 8 ja 9. Patricia, penetroitte tyttärenne sormellanne Watkinsin käskystä. Pitkä ja ahdistava Skype-sessio kuvailtiin jo aiemmin.

Syytekohta 9 koskee sopimusta tyttärenne raiskaamisesta. Lähtökohtanani molemmille on 16 vuotta ennen tunnustuksestanne myönnettyä alennusta, jonka myötä tuomio pienenee 14,4 vuoteen. Pyöristän tämän alaspäin 14 vuoteen ja 4 kuukauteen jokaisessa syytekohdassa.

Syytekohdasta 10 tuomitaan 3 vuoden rinnakkainen rangaistus alennuksen jälkeen.

Syytekohdista 11 ja 12 tuomio Patrician osalta on alennuksen jälkeen 2 vuotta.

Syytekohta 14 koskee erillistä tapausta, jossa te Patricia piditte tyttärenne sukupuolielimiä levitettynä. Otitte valokuvan ja lähetitte sen Watkinsille. Lähtökohta on 4 vuotta, joka tunnustuksenne myötä alenee 3 vuoteen ja 6 kuukauteen.

Syytekohdat 15 ja 16 tuomitaan yhdessä 12 kuukauden mittaisiin rangaistuksiin. Koska aion määrätä nämä rangaistukset peräkkäisiksi muihin rangaistuksiisi nähden, minun on otettava huomioon kokonaisuus.

Näin ollen alennan syytekohdan 14 tuomiota 2 vuoteen ja 8 kuukauteen. Kokonaisrangaistus teille, Patricia, on 17 vuotta.

Teidän tapauksessanne Watkins minun on tarkasteltava jäljellä olevia syytekohtia kokonaisuutena. Syytekohtien 13, 17, 18, 19, 30 ja 31 osalta tuomio on 12 kuukautta. Olen vakuuttunut siitä, että teillä on erittäin turmeleva vaikutus, olette erittäin manipuloiva, olette seksuaalinen hyväksikäyttäjä ja vaarallinen. Yhteiskuntaa ja erityisesti nuoria naisia ja lapsia on suojeltava teiltä.

Jostakin näkökulmasta katsottuna tämä muistuttaa tapausta Saunders [2013], joka oikeuttaisi toistaiseksi voimassa olevaan tuomioon. Muistutan, että tällainen tuomio on kuitenkin viimeinen keino. Vaihtoehtona on erittäin pitkä määräaikainen tuomio ja mielestäni oikeudenmukaisuus ja yleisön suojaaminen voidaan ja tulee saavuttaa tällaisella erittäin pitkällä tuomiolla.

Rangaistukset rikoksistasi Bethanyn kanssa on määrättävä peräkkäisiksi rikoksistasi Patrician kanssa, mutta minun on otettava huomioon kokonaisuus.

Mukautan rangaistukset seuraavasti:

Tuomio syytekohdista 1 ja 2 on 15 vuotta.

Syytekohdista 8 ja 9 määrätään 14 vuoden mittainen rangaistus. Vankilatuomio on siis yhteensä 29 vuotta.

Syytteistä 1 ja 2 määrätään lisäksi 6 vuoden mittainen ehdonalaisjakso.

Kaikki muut rangaistukset ovat samanaikaisia. Kokonaisrangaistuksenne on siten 35 vuotta.

Teidän tapauksessanne tämä tarkoittaa, että vankilatuomiostanne on suoritettava 2/3 ennen kuin vapauttamistanne voidaan harkita ehdonalaislautakunnan toimesta. Mikäli vapaudutte, pysytte valvonnassa pidennetyn ehdonalaisjakson ajan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *