PAHUUDEN ANATOMIA

Kotimainen rikos podcast
Kuuntele Spotifyssä

Jakso 42

Amina ja Sarah Said

Toivejakso

Amina ja Sarah Said

Tilaa maksullinen sisältö

Haluatko rajattoman pääsyn tähän ja muihin maksullisiin jaksoihin Spotifyssä? Osoita tukesi liittymällä tilaajaksi hintaan 0,99€/kk.

Egyptiläinen 26-vuotias Yaser Abdel Said saapui Yhdysvaltoihin opiskelijaviisumin turvin vuonna 1983. Mies sai kuitenkin pysyvän oleskeluluvan jo neljä vuotta myöhemmin vuonna 1987, kun tuolloin 30-vuotias mies nai itseään reilusti nuoremman, vain 15-vuotiaan tytön, Patricia Owensin.

Patricia ei varsinaisesti kokenut rakastavansa itseään reilusti vanhempaa miestä, vaan näki avioliitossa ennemminkin mahdollisuuden vakaaseen tulevaisuuteen ja käytti tilaisuuden hyväkseen päästäkseen pakoon oman perheensä ainaista köyhyyttä. Taksikuskina elantonsa ansaitseva Yaser oli kertonut valtavista rikkauksistaan kotimaassaan Egyptissä ja lupasi nuorelle tytölle kuun ja tähdet taivaalta.

Ensimmäisen vuoden ajan Yaser tuntuikin lunastavansa lupauksensa vakaasta ja ylellisestä elämästä osoittaen auliisti myös rakkauttaan nuorta vaimoaan kohtaan. Uutuudenviehätyksen kuitenkin haihtuessa ajan myötä myös miehen käytös alkoi muuttua hiljalleen kontrolloivammaksi. Yaser kohteli Patriciaa alentavasti tyhjentämällä esimerkiksi lipaston laatikot lattialle ja pakottamalla sitten vaimonsa siivoamaan sotkun. Hän saattoi myös potkia vaimonsa hereille keskellä yötä saavuttuaan kotiin töistään tai pahoinpidellä Patriciaa, jos tämä ei suostunut yhdyntään hänen kanssaan.

Pian Yaser alkoi eristämään vaimonsa omasta perheestään. Hän vihasi Patrician perhettä erityisesti näiden amerikkalaisten sukujuurien takia ja teki kaikkensa pitääkseen vaimonsa erossa vanhemmistaan ja sisaruksistaan. Mies jäi toistuvasti kiinni myös suhteista muiden naisten kanssa, mutta kumppanilleen uskollinen Patricia uskoi kerta toisensa jälkeen sokeasti parempaan tulevaisuuteen eikä halunnut päästää aviomiehestään irti.

Yaser Said ja Patricia Owens lapsineen
Yaser Said ja Patricia Owens lapsineen

Amina, Sarah ja Islam

Yaserin ja Patrician avioliitosta syntyi myös kolme lasta – tyttäret Amina ja Sarah sekä perheen ainut poika Islam. Perheen esikoinen Amina syntyi vain muutama vuosi vanhempien avioliiton solmimisen jälkeen vuonna 1989 ja nuoremmat sisarukset noin vuoden välein – 1990 ja 1991.

Perheen äidin Patrician tapaan myös tyttäret saivat osansa isän epäasiallisesta käytöksestä. Jo ensimmäisten vuosien aikana oli selvää, että perheen ainut poika Islam, oli isälleen tyttäriään arvokkaampi. Epäsuhdasta kohtelusta huolimatta tyttäret, Amina ja Sarah, elivät silti ainakin ulkopuolisten silmin verrattain normaalia elämää aina vuoteen 1998 asti, jolloin perheen kulissit viimein romahtivat isän pitkään jatkuneen toiminnan tultua julki.

Aminan ja Sarahin hyväksikäyttö paljastuu

Aminan täytettyä 9-vuotta, tytär nimittäin kertoi äidilleen isänsä Yaserin kosketelleen tätä epäasiallisesti. Patricia ei aikaillut asian kanssa, vaan kuljetti molemmat tyttärensä lastensairaalaan tutkittavaksi, jossa hoidosta vastaava henkilökunta ilmoitti asiasta lastensuojeluviranomaisille.

Viranomaisten suorittamissa kuulusteluissa molemmat tytöt kertoivat isänsä järkyttävistä teoista. Yaser oli mm. ujuttanut kätensä tyttäriensä paitojen alle kosketellen näiden rintoja ja hyväillyt tyttäriensä takapuolia työntäen sormensa uhrinsa peräaukkoon tai emättimeen. Molemmat tytöt kertoivat yrittäneensä vastustella isänsä tekoja, mutta Yaser oli toistuvista pyynnöistä huolimatta jatkanut toimintaansa.

Patricia oli tapauksen tultua julki muuttanut Aminan ja Sarahin kanssa vanhempiensa luokse pitääkseen tyttärensä turvassa isältään. Yaser itse ei tosin suhtautunut häntä vastaan esitettyihin syytöksiin kevyesti ja raivostunut mies piinasikin Patriciaa ja tämän perhettä päivin öin toistuvilla puhelinsoitoilla. Jatkuva ahdistelu ja uhkailut häiritsivät tyttöjen isovanhempien elämää jopa siinä määrin, että he irrottivat lopulta lankapuhelimet seinästä öiden ajaksi voidakseen nukkua rauhassa.

Kun osavaltio päätti tyttärien antamien yksityiskohtaisten lausuntojen nojalla nostaa syytteen perheen isää vastaan, tilanne sai omituisen käänteen. Vaikka tyttöjen kertomuksia ei voitukaan kiistää, fyysisiä todisteita seksuaalisesta hyväksikäytöstä ei tutkimuksissa ollut löydetty. Tyttöjen äiti Patricia, muuttikin yllättäen mielipiteensä aikaisemmista tapahtumista, vaatien tyttäriään perumaan aikaisemmat lausuntonsa, jotta näiden isä ei joutuisi väitetyistä rikoksistaan vastuuseen. Tuolloin alle 10-vuotiaat Amina ja Sarah tietenkin tottelivat äitinsä toivetta ja kertoivat viranomaisille keksineensä kaikki väitteet epäasiallisesta koskettelusta omasta päästään.

Odottamaton käänne aiheutti luonnollisesti kitkaa ja erimielisyyksiä Patrician ja hänen siskonsa sekä äitinsä välillä. Perheen oli mahdoton ymmärtää, mikä sai jälleen kerran naisen puolustamaan välinpitämätöntä ja väkivaltaista miestään, mutta mitään ei ollut tehtävissä ja Patricia palasi näin ollen tyttärineen takaisin Yaserin luokse.

Yaser kuljettaa Aminan Egyptiin

Aminan täytettyä 16-vuotta perheen isä sai viimein tilaisuuden toteuttaa suunnittelemansa seuraavan vaiheen, sillä perheen esikoinen oli nyt riittävän vanha mennäkseen naimisiin. Amerikkalainen aviomies ei tietenkään tullut isälle kuuloonkaan, joten Yaser oli tarjonnut tytärtään vanhemmille muslimimiehille ja päättänyt toimittaa tämän sitten Egyptiin parhaan tarjouksen tehneelle kumppaniehdokkaalle.

Amina Said
Amina Said

Yaser kuljettikin Aminan salaa Egyptiin naittaakseen tyttärensä valitsemalleen miehelle. Suunnitelmistaan mies ei ollut kertonut edes perheen äidille Patricialle. Amina tietenkin kieltäytyi jyrkästi naimasta itseään reilusti vanhempaa vierasta miestä ja joutui koko loppumatkan ajan pelkäämään raivostuneen isänsä kostoa. Aminan onneksi Yaser antoi kuitenkin lopulta periksi ja palasi pettyneenä takaisin Yhdysvaltoihin halveksimansa tytär mukanaan.

Perheen tyttärien kokema sukupuoleen perustuva eriarvoistava kohtelu oli jatkunut näiden syntymästä lähtien aina teinivuosiin asti. Yaser vakoili heitä video- ja äänitallenteiden avulla ja rajoitti tyttäriensä sosiaalista elämää kieltämällä molemmilta tytöiltä mm. seurustelun fyysisen ja henkisen väkivallan avulla. Tyttöjen veljeä Islamia, Yaser sen sijaan kohteli kuin ainutta perillistä, jolla oli perheelle todellista arvoa ja myönsikin pojalleen huomattavasti enemmän vapauksia.

Yaser Said
Yaser Said videokameroineen

Amina aloittaa seurustelun

Vaikka Yaser oli kieltänyt jyrkästi molemmilta tyttäriltään seurustelun, Amina oli aloittanut suhteen karatekoulussa tapaamansa pojan kanssa. Joseph Moreno ja Amina Said olivat rakastuneet miltei välittömästi palavasti toisiinsa, ja kaksikko oli pitänyt tiiviisti yhteyttä jo hyvän aikaa. Amina tunsi kuitenkin jatkuvasti suurta huolta tuoreesta parisuhteestaan, koska tiesi isänsä tarkkailevan herkeämättä molempien tyttäriensä tekemisiä.

Aminan pelko ei tietenkään ollut tuulesta temmattua, sillä Yaser käytti kaikki ulottuvillaan olevat keinot vakoillakseen tyttäriään. Silti hän tapaili poikaystäväänsä Josephia voidakseen viettää kahdenkeskistä aikaa rakkaansa kanssa, peläten samalla isänsä tarkkailevan häntä kiikarien avulla. Amina ei uskaltanut edes jutella Josephin kanssa omassa autossaan, koska uskoi Yaserin kuuntelevan häntä piilotetun mikrofonin avulla.

Ajan kuluessa Amina avautui yhä enemmän isäänsä liittyvistä peloistaan poikaystävälleen Josephille. Hän myös kielsi tätä lähettämästä tekstiviestejä, ellei hän itse ollut ensin lähettänyt tälle koodisanaa, sillä pelkäsi puhelimensa joutuvan hetkenä minä hyvänsä isänsä tutkimaksi. Erityisesti intiimejä aiheita koskevat viestit olivat ehdottomasti kiellettyjen listalla.

Amina ja Joseph kirjoittivat toisilleen myös rakkauskirjeitä, joita kaksikko vaihteli usein keskenään karatetuntien yhteydessä tavatessaan. Tytön pahin pelko kävikin lopulta toteen, kun hänen isänsä Yaser löysi Aminan poikaystävälleen kirjoittaman paperisen viestin ja tivasi tyttäreltään, kenelle rakkauskirje oli osoitettu. Amina tietenkin kiisti jyrkästi poikaystävän olemassaolon väittäen kirjoittaneensa viestin itse luomalleen kuvitteelliselle rakastajalle.

Silmittömästi raivostunut Yaser ei kuitenkaan niellyt tyttärensä selitystä mielikuvitusystävästä, vaan yritti saada tyttärensä paljastamaan poikaystävänsä nimen väkivalloin. Mies mm. potki Aminaa keskivartaloon ja iski tätä nyrkillä kasvoihin upottaen jopa tytön hammasraudat tämän huuliin. Amina piti kuitenkin poikaystävänsä nimen visusti omana tietonaan tietäen, että hänen mielipuolinen isänsä ei epäröisi hetkeäkään pahoinpidellä Josephia tai pahimmassa tapauksessa jopa tappaa tämän.

Yaser pakottaa perheensä muuttamaan toiseen kaupunkiin

Yaser ei kuitenkaan aikonut antaa periksi, vaan pakkasi tavarat ja pakotti koko perheensä muuttamaan noin 400 km päähän, Teksasin Lewisvillestä hankkimaansa uuteen asuntoon. Koko perheen elämä muuttui käytännössä vain muutamassa yössä katkaisten samalla myös Aminan ja Josephin yhteydenpidon kuin seinään.

Yaser Said
Yaser Said

Päättäväinen Amina yritti kuitenkin saada yhteyden poikaystäväänsä entisen karateopettajansa välityksellä. Hän lähettikin tälle sähköpostia, kertoen viimeaikaisista tapahtumista ja minne perheen isä oli heidät kuljettanut. Aminan pyynnöstä karateopettaja välitti tiedon Josephin perheelle, mutta viestin vastaan ottanut äiti päätti pitää tiedon itsellään suojellakseen omaa perhettään ja aivan erityisesti poikaansa Josephia.

Amina jatkoi yhteydenpitoa Josephin äidin kanssa, koska tämä ei tytön pyynnöistä huolimatta suostunut kertomaan pojalleen tytön olinpaikasta ja tilanteesta. Vasta, kun pelon murtama Amina palasi isänsä Yaserin kanssa jo toiselta Egyptin matkaltaan, Josephin äiti antoi viimein periksi tytön sydäntä särkeville aneluille ja välitti tämän yhteystiedot pojalleen.

Tilanteen järjettömyydestä huolimatta nuoret rakastavaiset eivät halunneet antaa periksi, vaan jatkoivat jälleen tiivistä yhteydenpitoa keskenään. Joulupäivänä 2007 tilanne muuttui kuitenkin dramaattisesti, kun isä oli päässyt jälleen jäljille kaksikon yhteydenpidosta ja uhkasi tappaa Aminan tämän poikaystävän takia. Molemmat tytöt olivat nyt saaneet lopullisesti tarpeekseen isän jatkuvasta ylivallasta ja karkasivat yhdessä äitinsä kanssa takaisin Oklahoman osavaltioon, jossa majoittuivat Aminan poikaystävän perheen luokse.

Amina, Sarah ja Patricia olivatkin hetken varsin onnellisia uudessa ympäristössään, mutta jo vajaan viikon jälkeen perheen äiti Patricia alkoi epäröidä ja potemaan huonoa omaatuntoa karkumatkastaan. Niinpä hän ottikin yhteyttä mieheensä Yaseriin ja ilmoitti tyttärilleen 31. joulukuuta, että heidän kaikkien olisi palattava muutamaksi päiväksi takaisin Teksasiin, jotta äiti voisi viedä kukkia isoäitinsä haudalle tämän kuoleman vuosipäivänä.

Molemmat tyttäret suhtautuivat tietysti epäilevästi Patrician ilmoitukseen, mutta suostuivat lopulta lähtemään äitinsä matkaan tämän luvattua tytöille heidän voivan yöpyä hänen siskonsa luona. Kaikki oli tietenkin silkkaa valetta, sillä Patrician tarkoitus oli vain kuljettaa tyttärensä takaisin Yaserin luokse saadakseen tämän leppymään ja antamaan anteeksi yllättävän katoamisen.

Amina ja Sarah palaavat takaisin isänsä luokse

Totuus tietenkin paljastui lopulta molemmille tytöille kolmikon saavuttua autollaan Teksasin Lewisvilleen, kun Patricia kertoi palaavansa takaisin Yaserin luokse tyttäret mukanaan. Pitkän keskustelun jälkeen Sarah suostui vastahakoisesti äidin vaatimukseen luottaen, että palaaminen isän luokse todella oli turvallista, mutta tyttäristä vanhempi, Amina, kieltäytyi jyrkästi peläten täysin syystäkin isänsä ankaraa kostoa.

Amina onnistuikin saamaan väliaikaisen suojan ystävänsä luota, mutta ei päätöksestään huolimatta saanut rauhaa äidiltään, joka pommitti tytärtään toistuvin puheluin ja tekstiviestein, yrittäen saada tytön toisiin ajatuksiin. Kun Amina kuitenkin torjui päättäväisesti äitinsä vaatimukset, Patricia ilmestyi myöhemmin samana iltana tyttärensä ystävän luokse ja hakkasi tämän asunnon ulko-ovea, kunnes Amina antoi viimein periksi. Patricia kertoi tyttärelleen, miten Yaser oli jo antanut hänelle kaiken anteeksi ja saikin Aminan lopulta myöntymään tahtoonsa ja palaamaan kanssaan takaisin isänsä luokse.

Seuraavana päivänä 1. tammikuuta 2008 Yaser ehdotti tyttärilleen illallista voidakseen hyvittää kaiken aiheuttamansa mielipahan. Hän kertoi kaipaavansa ja rakastavansa molempia tyttäriään syvästi ja haluavansa vain istua heidän kanssaan alas keskustellakseen asioista rauhassa, ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä.

Yaserin vilpitön olemus saikin tytöt vakuuttuneeksi miehen jaloista tarkoitusperistä, joten Amina ja Sarah suostuivat isänsä ehdotukseen. Vaimoaan Patriciaa Yaser ei kuitenkaan huolinut tämän pyynnöistä huolimatta mukaansa, vaan torjui tämän jyrkästi toteamalla haluavansa keskustella tyttäriensä kanssa kahden kesken.

Yaser murhaa tyttärensä

Isä kuljetti tyttärensä taksillaan noin 40 km päässä sijaitsevaan Irvingin kaupunkiin, jossa suuntasi autonsa Omni Las Colinas nimiselle hotellille ja pysäköi autonsa kiinteistön huoltosisäänkäynnin ulkopuolelle. Kummatkaan tytöistä eivät ehtineet reagoimaan mitenkään puolustaakseen itseään, kun Yaser tarttui piilottamaansa pistoolin ja ampui ensin vierellään istunutta Aminaa kahdesti. Tyttö menehtyi saamiinsa vammoihin välittömästi. Tämän jälkeen Yaser kääntyi taaksepäin kohottaen aseensa kohti nuorempaa tytärtään ampuen takapenkillä istunutta tyttöä jopa yhdeksän kertaa lähietäisyydeltä.

Murhataksi
Murhataksi

Vakavista vammoistaan huolimatta Sarah onnistui kuitenkin kuin ihmeen kaupalla soittamaan vielä hätänumeroon isänsä Yaserin paettua paikalta. Hysteerinen tyttö ei tosin osannut antaa operaattorille tarkkaa tietoa tapahtumista tai sijainnistaan, vaan hoki vain toistuvasti tekevänsä kuolemaa. Viranomaiset hälyttikin lopulta vain hetkeä myöhemmin toinen paikalle osunut taksikuski, joka kertoi löytäneensä hotellin kiinteistölle hylätystä taksista kaksi elotonta veristä matkustajaa.

Yaser Said pakenee

Yaser Said katosi murhien jälkeen jopa vuosiksi. Viranomaiset olettivatkin aluksi miehen paenneen takaisin kotimaahansa Egyptiin, vaikka varsinaisia todisteita ajatuksen tueksi ei ollut löydetty. 4. joulukuuta 2014 FBI lisäsi Yaser Saidin 10 etsityimmän karkulaisen listalle, luvaten miehen pidättämiseen johtavasta vihjeestä jopa 100 000 dollarin palkkion.

14. elokuuta 2017 tapauksessa tapahtui ensimmäinen merkittävä käänne, kun Texasin Bedfordissa työskennellyt huoltotyöntekijä ilmoitti viranomaisille nähneensä Yaserin kuvausta vastaavan miehen samassa kerrostalokompleksissa, jossa hänen ainut poikansa Islam tuolloin asusteli. Kun FBI saapui myöhemmin samana iltana noin klo 18.30 Yaserin pojan asunnolle esittämään kysymyksiä, järkyttyneeltä vaikuttanut Islam ei suostunut päästämään tutkijoita sisälle kotiinsa. FBI:n olikin näin ollen hankittava etsintälupa tutkiakseen asunnon, mutta ripeästä toiminnasta huolimatta Yaser oli jo ehtinyt kadota paikalta.

Viranomaiset panivat kuitenkin merkille parvekkeelle johtavien lasisten liukuovien olevan raollaan. Tarkempi tutkinta osoittikin parvekkeen alapuolella olevan pensaan useiden oksien katkenneen, jonka lisäksi pensaan vierellä olevalta kivetyltä alueelta löydettiin miehen silmälasit.

Myös asunnosta taltioitiin useita todisteita, kuten tupakantumppeja ja hammasharja, jotka tutkittiin Virginiassa sijaitsevassa FBI:n laboratoriossa. Esineistä taltioitua DNA:ta verrattiin Yaserin tyttärien perimään, jonka perusteella voitiin suurella todennäköisyydellä olettaa DNA:n kuuluneen Aminan ja Sarahin biologiselle isälle.

Yaser Said pidätetään

Kului vielä jopa kolme vuotta, kunnes viimein elokuussa 2020, poliisi asetti Teksasin Justinissa sijainneen asunnon ympärivuorokautiseen tarkkailuun. Viranomaiset olivat nimittäin havainneet, että Yaserin poika Islam ja 59-vuotias veli Yassein vierailivat toistuvasti kyseisessä asunnossa. Viikon mittaisen tarkkailujakson jälkeen poliisi tutki lopulta asunnon etsintäluvan turvin ja pidättivät Yaser Saidin 26. elokuuta 2020, löydettyään miehen talossa olevasta piilohuoneesta. Myöhemmin samana päivänä viranomaiset pidättivät läheisessä kaupungissa myös hänen 32-vuotiaan poikansa sekä Yaserin nuoremman veljen Yasseinin.

Yaser Said puhui oikeudessa tulkin välityksellä
Yaser Said puhui oikeudessa tulkin välityksellä

Vaikka Yaser Saidia syytettiinkin kahdesta ensimmäisen asteen murhasta, syyttäjät eivät vaatineet miehelle 2. elokuuta 2022 alkaneessa oikeudenkäynnissä kuolemanrangaistusta. Yaser kiisti jyrkästi syyllistyneensä omien tyttäriensä murhaan väittäen olleensa itse tappajan kohteena ja paenneensa paikalta säilyttääkseen henkensä.

Valamiehistö ei miehen väitteitä uskonut, sillä oikeudenkäynnin aikana esitetyt todisteet osoittivat, että Yaser itse oli mitä todennäköisimmin murhannut omat tyttärensä, koska uskoi näiden häpäisseen perheensä kunniaa. Kaiken lisäksi todistajana kuullun oikeuslääketieteen patologin mukaan murhaaja oli toiminut äärimmäisen kylmäverisesti, laukaisten aseensa useita kertoja lähietäisyydeltä osan jopa aivan uhrinsa iholla.

Yaser Said tuomittiin kahdesta murhasta elinkautiseen vankeuteen ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen vapauteen. Myös miestä avustaneet Islam ja veli Yassein tuomittiin merkittäviin vankeusrangaistuksiin rikoksentekijän suojelemisesta – molemmat miehet saivat osallisuudestaan reilun kymmenen vuoden vankeustuomiot.

Amina ja Sarah Saidin tapaus on traaginen muistutus siitä, miten kulttuuriset ja uskonnolliset uskomukset voivat joskus johtaa kohtuuttomiin ja väkivaltaisiin tekoihin. Kunniamurhat ovat äärimmäinen ilmentymä patriarkaalisista arvoista, joissa perheen tai suvun maine asetetaan yksilön hengen ja oikeuksien yläpuolelle. Yaserin toteuttamat kunniamurhat toimivatkin merkittävänä herätyksenä monille yhteiskunnan osa-alueille, korostaen tarvetta paremmalle tietoisuudelle, lainsäädännöllisille tarkennuksille ja perheväkivallan uhrien tukemiselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *