PAHUUDEN ANATOMIA

Kotimainen rikos podcast
Kuuntele Spotifyssä

Jakso 6

Lisa Montgomery — Kohdunryöstäjä

Toivejakso

Bobbie Jo Stinnett

Bobbie Jo Stinnett syntyi 4. joulukuuta 1981 Skidmoressa Missourin osavaltiossa, Yhdysvalloissa. Köyhän ja vaatimattoman maanviljelijäyhteisön väkiluku oli vain hieman yli 250 ihmistä. Bobbie Jo oli iloinen, ujoksi luonnehdittu nuori nainen. Aviomiehensä, Zeb Stinnettin, hän oli tavannut joitakin vuosia aiemmin lukiossa, jossa kahden välille oli syttynyt romanssi. Pari asteli alttarille paikallisessa kirkossa vuonna 2003. Heillä oli suuria unelmia ja suunnitelmia tulevaisuudelle. He mm. haaveilivat isommasta talosta, jossa olisi tilaa parin lisäksi myös tuleville lapsille. Unelmat olivat jo osittain alkaneetkin toteutua, kun vuonna 2004, tuolloin 23-vuotias Bobbie Jo, tuli raskaaksi. Laskettu aika oli seuraavan vuoden tammikuussa.

Zeb ansaitsi leipänsä Kawasaki Motorsilla, joka sijaitsi Maryvillessä noin 25km päässä Skidmoresta. Bobbie Jo taas pyöritti kotoaan käsin yhteistä koirabisnestä kasvattamalla ja myymällä Amerikanrottaterrierejä. Oli täysin normaalia, että toisinaan heidän kodissaan kävi tuntemattomia ostajaehdokkaita katsomassa pieniä koiranpentuja. Bobbie Jo mainosti toimintaansa verkossa ja oli aktiivinen rottaterrierien kasvattamiseen keskittyneen keskustelufoorumin jäsen. Hän keskusteli foorumilla mielellään ihmisten kanssa laajasti erilaisista aiheista. Yksi hänen keskustelukumppaneistaan oli niinikään rottaterriereistä innostunut 36-vuotias Lisa Montgomery, joka kertoi myös olevansa raskaana. Lisan lapsen odotettiin syntyvän joulukuussa 2004, noin kuukausi ennen Bobbie Jon laskettua aikaa. Lisa julkaisi foorumilla itsestään myös kuvia. Useat palvelun käyttäjät eivät olleet täysin vakuuttuneita Lisan väitetystä raskaudesta, koska perinteiset raskauteen viittaavat fyysiset muutokset loistivat poissaolollaan.

Bobbie Jo ei kuitenkaan nähnyt mitään syytä olla uskomatta Lisan sanoja. Molemmat olivat olivat innoissaan tulevasta äitiydestä ja he jakoivat foorumilla keskenään raskausajan kokemuksiaan ja ajatuksiaan tulevasta vanhemmuudesta. He jopa tapasivat kerran ohimennen koiranäyttelyn yhteydessä Kansasissa, aikaisemmin samana vuonna.

Marraskuussa 2004 Jason Dawson sai sähköpostia naiselta nimeltä Darlene Fischer. Jason oli myös rottaterrierien kasvattaja ja tunsi Bobbie Jo hyvin koiranäyttelyiden ja keskustelufoorumin kautta. Darlene kertoi viestissään haluavansa yllättää lapsensa erityisellä joululahjalla ja tiedusteli Jasonilta tunsiko tämä Pohjois-Missourin alueelta kasvattajaa, jolta voisi ostaa pennun. Jason tiesi, että Bobbie Jon hiljattain syntyneet pennut olisivat luovutusiässä joulukuun puolenvälin tienoilla, joten hän antoi Darlenelle tämän nimen ja kotisivujen osoitteen.

Darlene otti välittömästi Bobbie Johun yhteyttä sähköpostitse ja koirafoorumin kautta. Vielä myöhemmin samana päivänä hän saikin vastauksena osoitteen, jonne voisi saapua katsomaan pentuja seuraavana päivänä.

Bobbie Jo Stinnettin murha

Torstai 16. joulukuuta oli tavallista lämpimämpi päivä. Aamuaurinko valaisi hiljaista Skidmoren kaupunkia ja Zeb valmistautui uuteen työpäivään Kawasaki Motorsilla. Zebin lähdettyä töihin, Bobbie Jo jäi tapansa mukaan kotiin koiriensa kanssa. Hän odotti hyvillä mielin iltapäivän tapaamista, koska mahdollinen kauppa tiesi perheelle taas pientä lisätienestiä.

Iltapäivällä Bobbie Jo oli juuri äitinsä kanssa puhelimessa, kun noin klo 14.30 kuuli koputuksen ulko-ovelta. Hän päätti puhelun ja kiiruhti avaamaan oven. Oven takana ei kuitenkaan ollut Darlene, vaan Lisa Montgomery. Bobbie Jo tosin ei tunnistanut ovella seisovaa naista, vaan kääntyi tähän selin johdattaakseen pentuja katsomaan tuleen Darlenen sisään. Tilanne eskaloitui silmänräpäyksessä. Lisa veti taskustaan esiin narun pätkän ja kietoi sen uhrinsa kaulan ympärille. Bobbie Jo yritti taistella vastaan, mutta Lisa vain kiristi otettaan. Useiden pitkien sekuntien jälkeen Bobbie Jon kamppailu oli ohi ja hän valahti veltoksi. Lisa ei ollut saapunut talolle kuitenkaan Bobbie Jon vaan tämän syntymättömän lapsen takia.

Lisa laski Bobbie Jon selälleen lattialle ja veti esiin terävän keittiöveitsen. Hän oli etukäteen tutustunut internetissä useisiin sektion toteutuksesta kertoviin videoihin. Hänellä oli siis jonkinlainen käsitys toimenpiteestä, jonka aikoi suorittaa tajuttomalle uhrilleen. Lisa teki veitsellään syvän viillon uhrinsa vatsaan. Hän jatkoi leikkaamista vatsanpeitteiden läpi aina kohtuun saakka kunnes lopulta kykeni vetämään tyttövauvan ulos. Lisa katkaisi napanuoran ja kääri pienen vauvan paksuun huopaan. Tämän jälkeen hän poistui asunnosta autolleen ja lähti matkaan. Tajuton Bobbie Jo jäi kotinsa lattialle taistelemaan hengestään.

Noin tunti tapahtuman jälkeen jälkeen, Bobbie Jon äiti, Becky Harper saapui tyttärensä kodille. Hän astui sisään taloon ja käveli suoraan pahimpaan painajaiseensa. Verta oli kirjaimellisesti kaikkialla. Bobbie Jo makasi lattialla verilammikon keskellä. Nyrkkiin puristetuissa käsissään hänellä oli vaaleita hiustukkoja. Hysteerinen Becky ei kyennyt käsittämään näkemäänsä. Hän juoksi lähimmälle puhelimelle ja soitti hätänumeroon. Virkailijalle järkyttynyt Becky kertoi, että näytti aivan siltä kuin hänen tyttärensä maha olisi räjähtänyt. Vauvasta ei näkynyt merkkiäkään.

Ensiapu saapui paikalle lähes välittömästi. Mitään ei ollut kuitenkaan enää tehtävissä ja Bobbie Jo julistettiin kuolleeksi klo 16.27. Tilanteen arvioinnin jälkeen viranomaiset pitivät täysin mahdollisena, että vauva olisi yhä elossa. Raakalaismaisesti toteutettu sektio saattoi kuitenkin olla vakava riskitekijä vauvan terveydelle.

Poliisitutkinta ja syyllisen metsästys

Syyllisen metsästys aloitettiin välittömästi. Viranomaiset kulkivat ovelta ovelle tiedustellen naapureilta, olivatko nämä nähneet mitään normaalista poikkeavaa aikaisemmin iltapäivällä. Yksi asukas kertoi nähneensä talon edustalla vanhahkon punaisen auton noin puoli kolmen aikoihin. Hän ei ollut sanojensa mukaan nähnyt autoa aikaisemmin.

Seuraavana päivänä 17. joulukuuta kadonneesta vauvasta tehtiin AMBER-hälytys. Hälytyksen julkaisu oli vallitsevissa olosuhteissa oli erittäin poikkeuksellinen, sillä vauvasta ei ollut saatavilla ensimmäistäkään tuntomerkkiä. AMBER-hälytys on yhdysvaltalainen järjestelmä, jossa lapsen tai nuoren kadotessa henkilöstä julkaistaan ”etsintäkuulutus” eri medioissa.

Seuraavana aamuna uutinen Bobbie Jon kohtalosta levisi kulovalkean tavoin ja poliisi sai yleisötä useita vihjeitä. Tieto raa’asta murhasta kantautui myös erään koirafoorumin moderaattorin korviin. Dyanne Sitkar alkoi välittömästi käymään läpi foorumin aikaisempia keskusteluja yrittäen löytää vihjeitä Bobbie Jon kohtalosta. Pian hän löysikin Darlene Fischerin ja Bobbie Jon välillä 15. joulukuuta käydyn lyhyen keskustelun, jossa naiset sopivat tapaamisesta seuraavana päivänä. Dyanne ilmoitti löydöksestään välittömästi FBI:lle.

FBI:n rikostekniikka tutki Bobbie Jon sähköpostit kyseiseltä päivältä ja löysivätkin Darlene Fischeriltä saapuneen viestin. Tutkimuksissa kävi nopeasti ilmi, että kyseistä naista ei ollut olemassakaan. Sähköpostin IP-osoite kuitenkin pystyttiin jäljittämään verkkoon kytkettyyn modeemiin, joka sijaitsi Kevin Montgomeryn kotona South Adams Roadilla Kansasissa.

Ylpeät vanhemmat

17. joulukuuta uunituoreet vanhemmat, Lisa ja Kevin Montgomery, istuivat Whistle Stop Caféssa esittelemässä vastasyntynyttä tulokastaan muutamille läheisille ystävilleen. Vauvan he olivat nimenneet Abigailiksi. Lisa kertoi ystävilleen olleensa edellisenä päivänä ostoksilla, kun hänen synnytyksensä oli käynnistynyt.

Hänet oltiin viety naistenklinikalle Topekaan, jossa oli synnyttänyt tyttärensä. Synnytyksen jälkeen Lisa oli soittanut miehelleen ja kertonut tälle iloiset uutiset. Kevin oli siltä istumalta noussut autoonsa kahden teini-ikäisen lapsensa kanssa ja kiiruhtanut klinikalle noutamaan vaimonsa ja vastasyntyneen lapsensa. Vauva oli todella pienikokoinen, mutta muuten varsin hyvässä kunnossa.

Perheen ollessa kahvilassa FBI odotteli paria saapuvaksi näiden talon edustalla South Adams Roadilla. Lopulta punainen Toyota Corolla saapui pihaan ja ulos astuivat Kevin sekä pientä lasta sylissään kantava Lisa.

Agentit lähestyivät paria ja tarkistivat näiden henkilöllisyydet, jonka jälkeen he siirtyivät sisälle taloon jatkamaan kuulustelua. Agentit kyselivät Lisalta tämän lapsesta ja saivat vastaukseksi saman tarinan, jonka tämä oli kertonut aikaisemmin kahvilassa ystävilleen. FBI oli kuitenkin askeleen edellä. He tiesivät, että laitoksella ei ollut tietoja Lisa Montgomeryn synnytyksestä edellisenä päivänä. Lisa murtui miltei välittömästi ja tunnusti tekonsa.

Kevin ei ollut uskoa kuulemaansa. Järkyttävät tiedot hänen vaimonsa teosta tulivat täytenä yllätyksenä. Kevin todella uskoi lapsen olleen hänen omansa. Lisa pidätettiin ja häntä syytettiin kuolemaan johtaneesta kidnappauksesta. Kevin todettiin myöhemmin tapahtumaan täysin ulkopuoliseksi henkilöksi eikä häntä vastaan ei nostettu syytteitä.

DNA-testien avulla voitiin varmistaa lapsen oikeat vanhemmat ja sairaalasta vapauduttuaan hyväkuntoinen pienokainen palautettiin isälleen Zebille.

Oikeudenkäynti

Vaikka Lisa oli jo aikasemmin myöntänyt tekonsa, hän myöhemmin kiisti syyllisyytensä ja tapauksen käsittely siirtyi oikeuteen. Puolustus vetosi mielenvikaisuuteen välttääksen kuolemantuomion ja kertoi vastaajan kärsineen jo pitkään vakavista mielenterveysongelmista. Suurin osa Lisan lapsuusajan väkivaltaisesta historiasta ei kuitenkaan tullut oikeudenkäynnin aikana esille, vaan vasta prosessin jälkeen tehdyssä vetoomuksessa. Tätä puutetta pidettiin puolustuksen suurimpana epäonnistumisena.

Syyttäjä kiisti voimakkaasti Lisan lapsuuden traumojen yhteyden itse rikokseen. He painottivat voimakkaasti teon suunnitelmallisuutta. Lisa oli suunnitellut huolellisesti mahdollisimman huomaamattoman tavan päästä Bobbie Jon luokse. Hän oli opiskellut sektion suorittamista omatoimisesti internetvideoiden avulla ja keksinyt tarninan jolla selittäisi lapsen syntymän niin ystävilleen kuin aviomiehelleenkin. Lisa pyrki systemaattisesti peittämään jälkensä ja syyttäjän mukaan ymmärsi tekonsa seuraukset. Tämän lisäksi syyttäjä esitti, että Lisan motiivi teolle oli pelko menettää lastensa huoltajuus ex-miehelleen Carl Bowmanille.

Kaksi päivää ennen rikosta, Lisan ex-mies oli vaatinut heidän yhteisten lastensa huoltajuutta kokonaan itselleen. Lisa oli tuolloin jo kertonut nykyiselle miehelleen Kevinille raskaudestaan, mutta Carl tiesi tämän olevan valetta aikaisemmin tehdyn sterilisaation takia. Hän uhkasi paljastaa Lisan bluffin ja käyttää tietoa oikeudessa Lisaa vastaan esittääkseen tämän epävakaana valehtelijana. Lisa otti ex-miehensä uhkauksen tosissaan ja syyttäjän mukaan hänen oli nopeasti keksittävä suunnitelma, jonka avulla voisi todistaa olevansa raskaana.

Kuten hieman aiemmin mainitsin, suurin osa Lisan lapsuuden kokemuksista saatiin selville vasta oikeudenkäynnin jälkeen tehdyssä vetoomuksessa. Palataanpa siis hetkeksi ajassa taaksepäin tutkimaan tarkemmin mitä kaikkea Lisan varhaisista ajoista tuolloin saatiin selville.

Lisa Montgomeryn traumaattinen lapsuus

Lisa Montgomery syntyi 27. huhtikuuta 1968. Isä jätti perheen jo varhaisessa vaiheessa Lisan olessa vain muutaman vuoden ikäinen. Myöskään hänen äidistään Judysta ei varsinaisesti ollut lapsen vanhemmaksi. Hän joi runsaasti alkoholia jo raskausaikanaan, mikä aiheutti Lisalle vakavia neurologisia häiriöitä. Judy oli sadistinen ja tunnekylmä ihminen, joka tuntui suorastaan nauttivan lastensa pahoinpitelystä. Hän pakotti pienet lapset jääkylmiin suihkuihin ja hakkasi näitä mm. vöiden ja henkareiden avulla. Talvisin hän saattoi pakottaa lapsensa alasti ulos seisomaan useiden tuntien ajaksi. Toisinaan Lisa joutui istumaan syöttötuolissa tuntikausia, jos ei syönyt ruokaansa loppuun. Judy myös peitti tyttärensä suun säännöllisesti teipillä pitääkseen tämän hiljaa. Ajan myötä Lisa oppi olemaan itkemättä.

Äidin julmuudella ei ollut rajoja. Eräänä päivänä hän tappoi perheen koiran rangaistuksena ja pakotti lapsensa katsomaan vierestä, kun hakkasi lapiolla koiran hengiltä.

Lisan ja hänen sisarpuolensa lapsuus oli kaikin tavoin epävakaa. Perhe eli äärimmäisessä köyhyydessä ja he muuttivat useita kertoja vuodessa. Judyllä oli lukemattomia miessuhteita ja hän meni uusiin naimisiin jopa kuusi kertaa.

Diane, Lisan vanhempi sisarpuoli, joutui ensimmäisenä seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Tytöt nukkuivat huoneessaan omissa vierekkäisissä sängyissään, kun heidän isäpuolensa Jack Kleiner, avasi huoneen oven ja astui sisään. Jack raiskasi tuolloin 8-vuotiaan Dianen Lisan nukkuessa vieressä.

Hieman tapauksen jälkeen sosiaaliviranomaiset sijoittivat Dianen uuteen perheeseen, mutta syystä tai toisesta 4-vuotias Lisa jätettiin asumaan yksin äitinsä ja isäpuolensa kanssa. Viranomaiset eivät myöskään seuranneet perheen tilannetta millään tavoin. Lisa jätetiin oman onnensa nojaan.

Äitinsä Judyn lisäksi Lisa joutui useasti myös isäpuolensa pahoinpitelemäksi ja raiskaamaksi. Lisan järkyttävät kokemukset näkyivät tytön käyttäytymisessä. Hän oli vetäytyvä ja opiskelu tuotti suuria ongelmia. Myös koululla epäiltiin hyväksikäyttöä, mutta viranomaisille ei koskaan tehty ilmoitusta.

Lisan täytettyä 11-vuotta, hänen äitinsä Judy pakotti tyttärensä harrastamaan seksiä vieraiden miesten kanssa. Jack oli rakentanut tätä varten jopa erillisen tilan. Tyttärensä kauppaamisesta saamillaan rahoilla Judy rahoitti mm. putkiremontteja ja juoksevia kuluja. Miehiä saattoi olla kerralla useita ja raiskaukset kestivät kerrallaan jopa tunteja. Seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyi myös suuseksiä ja sodomiaa. Hänen kärsimyksensä jatkuivat useiden vuosien ajan.

14-vuotiaana Lisa alkoi käyttää runsaasti alkoholia selvitäkseen traumaattisten kokemustensa kanssa päivästä toiseen. Hän yritti muutamaan otteeseen kertoa kokemuksistaan muille ihmisille, jopa lainvalvontaviranomaisena työskentelevälle serkulleen, mutta kukaan ei puuttunut asiaan. Vuosien mittaan hänen mielenterveytensä heikkeni dramaattisesti ja Lisalle kehittyi traumaperäinen stressihäiriö.

Lisan täytettyä 17 vuotta Judy pakotti tämän naimisiin velipuolensa Carl Bowmanin kanssa. Mies jatkoi pahoinpitelyjä ja raiskauksia käyttäen apunaan mm. tyhjiä pulloja. Hänen tiedetään myös videokuvanneen raiskauksia nauhalle. Parille syntyi yhteensä 4 lasta. He elivät köyhyydessä ja sosiaaliviranomaiset vierailivat perheen luona säännöllisesti. Neljännen lapsen jälkeen Lisan aviomies Carl Bowman pakotti vaimonsa sterilisaatioon. Myöhemmin Lisa erosi miehestään ja tapasi tulevan miehensä Kevin Montgomeryn.

Mutta palataanpa vielä lyhyesti Lisan oikeudenkäyntiin.

Kuolemantuomio

22. lokakuuta 2007, noin viiden tunnin harkinnan jälkeen, valamiehistö kertoi päätöksensä. Lisa Montgomery todettiin syylliseksi Bobbie Jo Stinnettin murhaan ja huhtikuussa 2008 hänet tuomittiin kuolemaan.

Lisa valitti tuomiosta useita kertoja, mutta vetoomukset eivät johtaneet toimiin. Hän odotti kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa 14 vuotta. Liittovaltion teloitukset oli keskeytetty juuri ennen Lisan tuomiota, mutta vuoden 2020 lopulla, ennen presidenttikautensa päättymistä, Donald Trump kiirehti palauttaakseen kuolemanrangaistukset ja antoi erityislupia useiden vankien teloituksille.

Lisa Montgomery oli yksi näistä vangeista ja hänet teloitettiin myrkkyruiskeella liitovaltion vankilassa Terre Hautessa (terro houtissa), Indianassa. 13. tammikuuta klo 1.31 yöllä, Lisa Montgomery julistettiin kuolleeksi. Hän oli ensimmäinen teloitettu nainen 67 vuoteen.

Loppusanat

Lisan järkyttävästä taustasta huolimatta, hänen tekoaan ei voi oikeuttaa tai puolustella. Bobbie Jo oli täysin viaton sivullinen, joka päätyi Lisa Montgomeryn menneisyyden uhriksi.

Bobbie Jon ja Zebin lapsi Victoria Jo täyttää 18 vuotta tämän vuoden joulukuussa. Hänen isänsä ja sukulaisensa ovat tehneet kaikkensa pitääkseen tytön suojassa medialta ja ei-toivotulta huomiolta.

Lisan murhaoikeudenkäynnissä liittovaltion syyttäjänä toiminut Matt Whitworth tiivisti kohtalokkaan päivän karmeuden seuraavasti: ”Victoria Jon syntymäpäivä on myös hänen äitinsä teurastuksen vuosipäivä – joka vuosi hänen lopun elämäänsä”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *