PAHUUDEN ANATOMIA

Kotimainen rikos podcast
Kuuntele Spotifyssä

Jakso 2

Kelly Anne Bates

Kelly Anne Bates

Kelly Anne Bates syntyi 18. toukokuuta 1978 Manchesterissa, Englannissa. Perheeseen kuului äiti Margaret, isä Tommy, sekä kaksi veljeä Andrew ja Paul. Kelly Anne oli sisaruksista keskimmäinen. Hänen perheensä oli hyvin tiivis ja rakastava. Kelly Anne oli aktiivinen ja hän piti kovasti urheilusta, erityisesti jääkiekosta. Kellyä kuvailtiin itsenäiseksi ja kypsäksi ikäisekseen. Hän viihtyikin mieluummin itseään vanhempien ihmisten seurassa ja sulautui hyvin tällaiseen joukkoon. Hän esimerkiksi toimi maalivahtina aikuisten jääkiekkojoukkueessa. Hän oli luonteeltaan myös hieman itsepäinen. Kun Kelly oli päättänyt jotain, asia myös piti. Hänen mieltänsä ei enää todennäköisesti voinut muuttaa vaan Kelly seisoi vankumatta tehdyn päätöksen takana. Jääräpäisyydestään huolimatta hän oli kuitenkin todella lämmin ja rakastava. Hänellä oli hyvin läheiset välit omiin vanhempiinsa ja veljiinsä.

Kelly Anne Bates veljineen rannalla

Kellyn ja Daven ensitapaaminen

14-vuotias Kelly tienasi taskurahaa toimimalla lähialueilla lapsenvahtina. Hän kävi säännöllisesti töissä perheessä, jonka tuttavapiiriin kuului mies nimeltä Dave Smith. Vuonna 1993, ollessaan taas lapsenvahtina, Kelly Anne tapasi miehen sattumalta. Dave iski välittömästi silmänsä Kellyyn. Hän tarjoutui saattamaan tytön kotiin ja sama kaava toistui säännöllisesti. Yhteisten kävelyjen myötä kahden välille alkoi syntyä jonkilainen suhde. Kelly tunsi ihastuneensa mieheen ja oli otettu saamastaan huomiosta ja pienistä lahjoista. Täytyy muistaa, että Kelly oli tuolloin vain 14-vuotias ja kypsästä olemuksestaan huolimatta oli ikänsä puolesta vielä helposti manipuloitavissa.

Kelly Anne Bates lastenhoitajana
Kelly Anne Bates lastenhoitajana

Kelly Anne ymmärsi, että suhde reilusti vanhempaan mieheen ei olisi vanhempien mielestä soveliasta, joten hän päätti pitää suhteen yksityiskohdat salaisuutena. Hän toki kertoi löytäneensä poikaystävän, mutta tässä vaiheessa hänen vanhempansa tiesivät tästä vain etunimen, Dave. He olettivat kyseessä olevan Kellyn ikäisen pojan samasta koulusta eivätkä halunneet udella tyttäreltään enempää. He kunnioittivat tyttärensä yksityisyyttä ja uskoivat hänen kertovan suhteesta enemmän, kun kokisi itse olevansa tähän valmis.

Heti ensitapaamisesta lähtien Dave aloitti Kellyn manipuloinnin ja groomauksen. He viettivät paljon aikaa yhdessä. Kelly lähti usein öisin salaa tapaamaan poikaystäväänsä ja saattoi palata vasta varhain aamulla kotiin. Toisinaan Kelly vietti poikaystävänsä luona kokonaisia viikonloppuja. Hän ei ilmoittanut menemisistään vanhemmilleen eivätkä nämä siis tienneet missä ja kenen kanssa tytär milloinkin vietti aikaansa. Dave Smihtillä oli jo tuolloin vahva ote tytöstä. Hän halusi kontrolloida kaikkia tämän tekemisiä ja tietää missä Kelly Anne milloinkin oli ja kenen kanssa tämä vietti aikaa. Margaret, Kellyn äiti, alkoi jo varhaisessa vaiheessa huomata muutoksia tyttärensä käytöksessä ja huolestui tilanteesta. He yrittivät keskustella tyttärensä kanssa, mutta eivät halunneet painostaa Kellyä, koska pelkäsivät työntävänsä tyttärensä kauemmas.

Kellyn ja Dave Smithin salainen suhde jatkui jopa kahden vuoden ajan ennen kuin Kelly toi poikaystävänsä näytille kotiin. Margaret ja Tommy olivat syystäkin järkyttyneitä nähdessään Kellyn poikaystävän olevan teinipojan sijaan aikuinen mies. Dave käyttäytyi tapaamisen yhteydessä ylimielisesti. Hän kertoi olevansa 32-vuotias, mutta Margaret näki välittömästi miehen valehtelevan. Margaret on myöhemmin kertonut seuraavaa: ”Kun ensimmäistä kertaa näin Dave Smithin, niskakarvani nousivat pystyyn. Tunsin oloni todella epämiellyttäväksi ja aistin miehessä puhdasta pahuutta. Muistan tuolloin nähneeni keittiön pöydällä veitsen. Tunsin sisälläni pakottavaa tarvetta tarttua siihen ja puukottaa miestä selkään. Halusin vain tarttua veitseen ja tappaa hänet siihen paikkaan”. Margaret ei tietenkään tuolloin toiminut vaistonsa mukaan. Tämä oli päätös, jota hän on myöhemmin haastatteluissa kertonut katuvansa.

Kellyn vanhempien ja Dave Smithin ensitapaamisesta on mielestäni hyvä nostaa esille muutamia asioita. Ensinnäkin tapaamisen ajankohta ei voi olla sattumaa. Kelly oli tuolloin täyttänyt jo 16 vuotta, joten hän sai nyt laillisesti tapailla ketä itse halusi. Dave oli tietenkin varsin tietoinen tästä seikasta. Hänellä oli myöskin jo vahva ote nuoresta tytöstä ja Dave osasi ohjailla taitavasti Kellyn tekemisiä. Toiseksi uskon vahvasti, että Dave itse halusi näyttäytyä Kellyn vanhemmille. Hän tiesi otteensa nuoresta tytöstä olevan jo tiukka ja ehkä halusi osoittaa vanhemmille istuvansa nyt ohjaajan paikalla. Tähän viittaisi erityisesti hänen omahyväinen käyttäytymisensä tapaamisen aikana. Edellä esitetyt havainnot ovat kuitenkin täysin omia mielipiteitäni.

Margaret oli syystäkin järkyttynyt paljastuneesta suhteesta. Hänen tyttärensä oli tapaillut aikuista miestä jo yli kahden vuoden ajan. Hän teki tyttärelleen selväksi, että suhde ei ole tälle hyväksi, mutta Kelly ei äitiään kuunnellut. Kellyn itsepäisyyden takia Margaret ja Tommy eivät myöskään halunneet pakottaa tytärtään eroamaan poikaystävästään.

Tapaamisesta huolimatta Margaret ja Tommy eivät itseasiassa tienneet Dave Smithistä vielä muuta kuin tämän nimen ja väitetyn iän. Margaret ryhtyikin itse selvittämään miehen taustoja ja teki tiedusteluja lähialueilla. Kukaan ei kuitenkaan tuntunut tietävän mitään 32-vuotiaasta miehestä nimeltä Dave Smith. Lopulta totuus alkoi kuitenkin valjeta.

James Patterson Smith / 48-vuotias

Dave Smith ei nimittäin ollutkaan mies, joka väitti olevansa. Hänen oikea nimensä oli James Patterson Smith ja hän oli todellisuudessa 48-vuotias. James oli itseasiassa vuoden vanhempi kuin Kelly Anne Batesin isä Tommy, joka oli 47-vuotias. Ikäeroa Kellyn ja Jamesin välillä oli siis jopa 32 vuotta.

Heidän suhteensa syveni tulevien kuukausien aikana ja he viettivät yhä enemmän aikaa yhdessä. James tiesi Kellyn valehdelleen vanhemmilleen useasti ja käytti tätä tietoa hyväkseen päästäkseen entistä lähemmäksi Kellyä. Hän oli taitava manipuloija ja kontrolloi täysin Kellyn toimia. Kellyn ollessa kotona James soitteli tälle jatkuvasti tarkistaakseen missä tämä oli. Hän halusi varmistaa, että Kelly oli palannut suoraan kotiinsa eikä hän saanut tavata muita ihmisiä. Kellyä tämä huolenpito vain imarteli ja piti Jamesin liiallista kiinnostusta merkkinä syvästä rakkaudesta.

Kelly Anne Batesin pahoinpitelyt alkavat

Jamesin vaikutus Kellyyn alkoi ajan myötä näkyä yhä vahvemmin tämän käytöksessä. Kelly ei enää pitänyt itsestään huolta. Hän ei enää peseytynyt säännöllisesti ja hän käytti vain tummia vaatteita. Hän ei enää ollut sama iloinen nuorukainen, jonka vanhemmat tunsivat. Kelly Anne ei enää juurikaan puhunut vanhemmilleen tai ilmoittanut omista menoistaan.

Tilanne muuttui vain pahemmaksi. Kellyn kasvoissa ja muualla kehossa oli toistuvasti erilaisia merkkejä väkivallasta. Mustelmia, haavoja ja puremajälkiä. Eräänä iltana, Kellyn käydessä kotonaan, Margaret huomasi tyttärensä kasvojen olevan toiselta puolelta yltä päältä mustelmien peitossa. Kellyllä oli aina selitys valmiina ja tällä kertaa hän kertoi joutuneensa tyttöjoukon pahoinpitelemäksi bussipysäkillä. Margaret ei tietenkään uskonut Kellyn toistuvia selityksiä. Hän itseasiassa raportoi kaikki tietonsa poliisille. Poliisi ei kuitenkaan voinut tehdä asialle mitään ellei Kelly itse tekisi asiasta rikosilmoitusta. Todisteita pahoinpitelystä ei ollut. Jamesilla ei myöskään ollut rikosrekisteriä. Mikään hänen historiassaan ei vaikuttanut epäilyttävältä. Kelly oli riittävän vanha suhteeseen ja oli laillisesti pätevä tekemään omat päätöksensä. Hän myös suojeli Jamesia, joten poliisi ei olisi voinut joka tapauksessa todistaa tämän olleen syntyneiden vammojen takana.

Asia oli kuitenkin täysin päinvastainen. Jamesilla oli ollut aikaisemmin useita väkivaltaisia suhteita. Hän kohteli naisia omaisuutenaan ja koki oikeudekseen kohdella näitä haluamallaan tavalla. James oli ollut aikaisemmin kymmenen vuotta naimisissa, mutta suhde päättyi avioeroon vuonna 1980 vaimon saatua tarpeekseen jatkuvista pahoinpitelyistä. Kariutuneen avioliiton jälkeen James tapaili parikymppistä nuorta naista, Tinaa, noin kahden vuoden ajan. Pahoinpitelyt jatkuivat myös tässä suhteessa. Tina tuli jopa raskaaksi, mutta James hakkasi tyttöystäväänsä toistuvasti jopa tämän odottaessa yhteistä lasta. Tina on myöhemmin kertonut suhteestaan seuraavaa: ”Ensin pahoinpitelyt olivat satunnaisia ja lieviä kuten pieniä läimäytyksiä. Lopulta väkivalta oli kuitenkin päivittäistä. Hän saattoi lyödä minua nyrkillä päähän tai hakata tuhkakupin avulla. Hän saattoi toisinaan potkia minua myös jalkoihin tai jalkojen väliin”. Lopulta Jamesin yritettyä hukuttaa Tinan kylpyammeeseen, suhde viimein päättyi. Seuraavaksi James tapasi vain 15 vuotiaan nuoren tytön nimeltä Wendy. Pahoinpitelyt jatkuivat tälläkin kertaa. Lopulta Smith yritti hukuttaa nuoren tytön keittiön lavuaariin. Kellyn äidin ja poliisien epäonneksi, kukaan Jamesin aiemmista uhreista ei ollut tehnyt asiasta rikosilmoitusta. Kukaan ei siis ollut tietoinen James Smithin väkivaltaisesta historiasta ja miehen todellisesta luonteesta.

Margaret ja Tommy olivat epätoivoisia. He rukoilivat tytärtään jättämään Jamesin. Smithin ote nuoresta tytöstä oli kuitenkin liian tiukka, eikä Kelly ottanut vanhempiensa aneluja kuuleviin korviinsa. Hän oli täysin tavoittamattomissa. He harkitsivat pakottavansa Kellyn eroamaan Jamesista, mutta pelkäsivät ajavansa tyttärensä vain yhä kauemmas. Heidän ainut mahdollisuutensa oli vain antaa suhteen jatkua ja toivoa parasta.

Kelly Anne Batesin vanhemmat: Margaret ja Tommy Bates

Eräänä päivänä tilanne kuitenkin kärjistyi ja Kelly ajautui riitaan äitinsä kanssa. Margaret vaati tytärtään noudattamaan sääntöjä. Kellyn tulisi soittaa vanhemmilleen säännöllisesti ja kertoa missä tämä liikkui, jotta he tietäisivät Kellyn olevan kunnossa. Jos tämä ei Kellylle sopisi, saisi hän lähteä. Kelly tietysti valitsi Jamesin ja päätti muuttaa tämän luokse. Margaret antoi tytön lähteä. Hän ei olisi 16-vuotiasta tytärtään voinut laillisesti estääkään. Margaretin perimmäinen tarkoitus ei tietenkään ollut potkia Kellyä pois kotoaan. Hän vain halusi hieman ravistella tytärtään ja toivoi tämän tulevan järkiinsä myöhemmin ja palaavan kotiin.

James kontrolloi Kellyn jokaista liikettä ja Kellyn muutettua Jamesin luoksen, vanhemmat näkivät tytärtään yhä harvemmin. Samalla Kellyn kokema väkivalta muuttui yhä säännöllisemmäksi. Smithin naapurit pistivät merkille asunnosta kantautuvat äänet ja kävivät koputtelemassa ovella tarkistaakseen oliko Kelly kunnossa. James ei tietenkään päästänyt ketään sisälle, vaan raahasi Kellyn yläkerran ikkunaan todistaakseen, että tytöllä ei ollut hätää.

Eräänä päivänä Kelly kertoi äidilleen ettei voisi käydä enää kotona. Hän kertoi löytäneensä vakituisen työpaikan tehtaasta ja jättävänsä tämän takia nykyisen määräaikaisen työsuhteensa. Epäsäännöllisten työaikojen takia hän ei ehtisi tavata vanhempiaan tai pitää näihin yhteyttä enää kovin usein. Asia ei tietenkään ollut näin. James oli todennäköisesti pakottanut Kellyn eroamaan edellisestä työpaikastaan ja kertomaan vanhemmilleen tekosyyn asialle. Tällä tavoin työtön James saattoi pitää Kellyn jatkuvasti lähellään ja estää tämän vanhempia, ystäviä tai työnantajaa huomaamasta tytölle aiheuttamiaan vammoja. Kelly oli tuolloin jo käytännössä Jamesin vankina ja häneen kohdistunut väkivalta paheni päivä päivältä. Lopulta hänen vanhempansa eivät olleet nähneet tytärtään useisiin viikkoihin.

He tosin keskustelivat vielä puhelimitse joitakin kertoja ja saivat tyttäreltään muutamia postikortteja. Esimerkiksi maaliskuussa 1996 Margaret sai tyttäreltään äitienpäiväkortin. Käsialasta oli kuitenkin selvästi pääteltävissä kirjoittajan olleen James itse. He saivat tyttäreltään myös muutamia onnittelukortteja syntymäpäivinä ja hääpäivänään, mutta tällöinkin oli selvää, että kirjeiden lähettäjä ei ollut heidän tyttärensä Kelly. Jamesin motiivina kirjeiden lähettämiselle oli tietysti uskotella Kellyn vanhemmille, että kaikki oli kunnossa.

Margaret ja Tommy olivat suunniltaan huolesta. He harkitsivat tunkeutuvansa Jamesin taloon väkisin ja tuovansa tyttärensä pakolla pois, mutta luopuivat taas ajatuksesta.

10. maaliskuuta 1996 Kelly soitti äidilleen kertoakseen kuulumisiaan. Tämä olisi viimeinen kerta, kun Margaret kuulisi tyttärestään. Tulevien 4 viikon aikana vanhemmat eivät enää saaneet yhteyttä tyttäreensä.

Kelly Anne Batesin murha

16. Huhtikuuta 1996 James Patterson Smith saapui läheiselle poliisilaitokselle ja teki ilmoituksen 17 vuotiaalle tyttöystävälleen tapahtuneesta onnettomuudesta. Hän kertoi tytön hukkuneen kylpyammeeseen ja yrittäneensä elvyttää tätä. Yrityksistään huolimatta hän ei ollut onnistunut pelastamaan tyttöä, joten oli päättänyt jättää tämän lattialle ja lähteä poliisilaitokselle.

Jamesin asunto tietenkin tarkistettiin välittömästi ja poliisille oli heti selvää, että kyseessä ei ollut pelkkä hukkuminen. Jo pelkkä vilkaisu Kelly ruumiiseen kertoi paikalle saapuneille poliiseille, että Jamesin kertoma tarina ei ollut lähelläkään koko totuutta. Kellyn verta löytyi kirjaimellisesti asunnon kaikista huoneista. Lattioilta, seiniltä ja katosta.

Poliisien saapuessa kertomaan suru-uutiset Kellyn vanhemmille, Margaret tiesi välittömästi mistä oli kysymys. Hänen pahin pelkonsa oli käynyt toteen.

Kellyn ruumis toimitettiin ruumiinavaukseen, jossa Kellyn viimeisten viikkojen aikana kokemat raakuudet alkoivat valjeta tutkijoille koko laajuudessaan. James Patterson Smith ei ollut vain murhannut Kellyä. Hän oli kiduttanut Kellyä määrätietoisesti useiden viikkojen ajan. Kellyn kehosta löytyi yli 150 erillistä vammaa, joiden paranemisasteesta ja laadusta voitiin päätellä Kelly kokeman piinan jatkuneen taukoamatta jopa kuukauden ajan.

Rikospaikan tutkinnoissa selvisi myös, että James oli sitonut Kellyn hiuksistaan kiinni lämpöpattereihin ja pöydänjalkoihin. Kellyn hiuksia löytyi useista eri kohteista ympäri asuntoa. Lattialautojen alta löytyi myös kuoppa, jossa Kellyä oli pidetty vankina.

Ruumiinavauksen suorittanut patologi, William Lawler, kertoi tutkimuksensa jälkeen seuraavaa: ”Olen urani aikana tutkinut lähes 600 murhan uhria, mutta en ole koskaan törmännyt niin laajoihin vammoihin”.

Lawlerin suorittaman tutkimuksen perusteella Kellyn ruumiista tunnistettiin seuraavat vammat, jotka oli aiheutettu hänen ollessaan Jamesin vankina viimeisten neljän viikon aikana:

Kellyn korvat, nenä, kulmakarvat, huulet ja sukuelimet oli silvottu. Suun sisältä löytyi puukotushaavoja. Hänen kehonsa oli täynnä veitsien, saksien ja haarukoiden aiheuttamia pistovammoja sekä haavoja. Osa syvistä haavoista oli aiheutettu oksasaksilla ja puutarhalapiolla. Hänen vasemmassa jalassa ja pakaroissa oli todennäköisesti kiehuvalla vedellä aiheutettuja palovammoja. Reidestä löytyi myös isohko silitysraudalla aiheutettu palovamma. Osa Kellyn päänahasta oli revitty irti. Kaulalta löytyi kuristusjälkiä. Polvilumpiot ja käsien luut oli murskattu, joiden ansiosta Kelly oli täysin kyvytön pakenemaan tai puolustamaan itseään. James oli myös pitänyt Kellyä nälässä ja hän oli menettänyt jopa 20kg painostaan. Ruumiinavaushetkellä Kellyn ruumis panoi vain 32kg. Hän ei myöskään ollut saanut juotavaa useaan päivään ennen kuolemaansa.

Todennäköisesti järkyttävin vamma syntyi kuitenkin Jamesin repiessä Kellyn silmät irti tämän päästä paljain käsin, jonka jälkeen James oli viiltänyt useita haavoja tämän tyhjiin silmäkuoppiin. Ruumiinavauksen perusteella voitiin päätellä silmiin kohdistuneiden vammojen syntyneen enintään kolme viikkoa ja viimeistään 5 päivää ennen Kellyn kuolemaa.

Lopulta James oli raahannut Kellyn kylpyhuoneeseen, jossa oli hakannut tämän tajuttomaksi ja hukuttanut kylpyammeeseen.

Jamesin lopullinen tarkoitus on tietenkin ollut murhata Kelly. Hänen on täytynyt ymmärtää tämän olevan väistämätöntä jatkuvan pahoinpitelyn takia. Mutta voitaneen pitää myös selvänä, että yhdenkään kidutuksen aikana syntyneen vamman ei ole ollut tarkoitus tappaa Kellyä vaan tuottaa uhrilleen suunnatonta tuskaa ja epätoivoa.

Kellyn lopulliseksi kuolinsyyksi määriteltiin hukkuminen.

Oikeudenkäynti

James Patterson Smith ei myöntänyt syyllistyneensä murhaan. Oikeudenkäynnissä yhteensä viisi Jamesin aikaisempaa kumppania todistivat tätä vastaan, ja kuvailivat Jamesin mustasukkaista ja omistushaluista luonnetta, kokemaansa väkivaltaa ja miten James oli pitänyt myös heitä vankinaan.

Jamesin puolustus teoilleen oli suorastaan onneton. Oikeudenkäynnin aikana James väitti, että Kelly Anne Bates aiheutti suurimman osan vammoistaan itse. Toisinaan Kelly olisi yllyttänyt Jamesia tekoihin ja satuttanut tämän jälkeen itseään lisää saadakseen vammat vaikuttamaan pahemmilta. Kun Jamesilta kysyttiin miksi hän oli poistanut Kellyn silmät, hän vastasi Kellyn ärsyttäneen tätä tahallaan ja haukkuneen hänen kuollutta äitiään. Valamiehistöön Jamesin järjettömät selitykset eivät uponneet.

Psykologit totesivat Jamesin sadistiseksi psykopaatiksi, jolla oli paranoidinen persoonallisuushäiriö. Hänen todettiin olevan pysyvästi vaaraksi naisille.

Valamiehistö päätyi yksimieliseen päätökseen varsin nopeasti. Heiltä kesti vain tunti todeta James Patterson Smith syylliseksi Kelly Anne Batesin kidutukseen ja murhaan. Hänet tuomittiin elinkautiseen, josta hänen tulisi istua vähintään 20 vuotta ennen mahdollisuutta ehdonalaiseen.

Oikeudenkäynnin aikana kuvailtujen vammojen yksityiskohdat olivat valamiehille liikaa. Esitetty materiaali oli niin järkyttävää, että jokainen valamiehistön jäsen tarvitsi traumaattisen oikeudenkäynnin jälkeen terapiaa.

Jälkisanat

James Patterson Smithin vähimmäisrangaistus tuli täyteen vuonna 2017, mutta hän istuu yhä vangittuna kaltereiden takana. Murhan raa’an luonteen ja psykologien antamien lausuntojen perusteella Jamesin mielentilasta on erittäin todennäköistä, että häntä ei koskaan tulla vapauttamaan ehdonalaiseen. Tämä on tosin vain oma arvioni ja ennen kaikkea toiveeni asiasta.

Tämän jakson tekeminen otti ajoittain koville. Perheellisenä miehenä koen lapsiin kohdistuvan hyväksikäytön ja väkivallan todella ahdistavana, mutta tästä huolimatta päätin kertoa juuri Kellyn tarinan. Groomaus ei ole hävinnyt minnekään. Itseasiassa internetin ja älypuhelimien myötä nuorten uhrien löytäminen ja tavoittaminen on vain entistä helpompaa. Monille nuorille seksuaalisävytteiset viestit aikuisilta ihmisiltä ovat arkipäivää.

Grooming on aikuisen suorittama manipulatiivinen prosessi, jossa hän valmistelee lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä luomalla lapseen kiintymys- ja luottamussuhteen. Prosessin osana voi olla esimerkiksi ystävällisyyttä, kehumista, hellyyttä ja lahjojen antamista, ja lapsi on yleensä vapaaehtoisesti luomassa suhdetta. Myöhemmin kuvaan voi astua mukaan esimerkiksi kiristys.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Grooming

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *